Čestitka Don Rajku Markoviću, župniku Župe Stolac

KS / Otkriven identitet muškarca za kojeg se sumnja da pucao i ubio Nedžiba Spahića
June 30, 2020
Belma Miskić: Našeg babu gledamo samo vikendima
June 30, 2020

Čestitka Don Rajku Markoviću, župniku Župe Stolac


U ime Allaha Milostivog Samilosnog. S Imenom Božijim počinjem ovu besjedu, neka je hvala i zahvala Allahu Gospodaru svih svjetova i neka je mir i blagoslov Muhammedu alejhi selam i ostalim poslanicima, neka je i Vama mir od Njega Uzvišenog!
Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani? (Mt 5, 43-48)
Poštovani Don Rajko, i svi vjernici katolici Župe Stolac, želim Vam blagoslovljen i uspješan početak radova na izgradnji Križnog puta na Stari grad u Stocu, jer se nadam da će Vam ovaj Križni put pomoći da budete što bolji vjernici i da ćete popraviti svoj odnos, kako prema Bogu, tako i prema braći u vjeri ali i prema svojim komšijama, a čemu se veoma veselim.
Nitko neka ne traži svoje, nego dobro drugoga! (1 Kor 10, 24).
Da Bog Uzvišeni ne voli kad se nešto u silu radi, Vama je to jasno, jer On Uzvišeni je srušio i kule Babilona jer su im temelji bili na pogrešnim namjerama, pa Vama, iskreno, želim da Vaše namjere budu ispravne i najbolje, jer, uistinu, Njegova srdžba je velika. Ne želim da iskusite Njegovu srdžbu kao što ni sam ne bih želio da je kušam.
Islam nas uči sljedećem: Allaha obožavajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima dobročinstvo činite, i rođacima, i siročadi, i siromasima, i komšijama bližnjim, i komšijama daljnjim… (En-Nisa, 36). Prema tome, s pravom se veselim ako će Vaš naum proizvesti osmijeh na licu, sreću u srcu, i zadovoljstvo na trpezi kod mojih dragih komšija kojima ste Vi Pastir.
Važno je znati da povijest ne možemo mijenjati, za budućnost se trudimo, ali krajnji Sud pripada Njemu, a njiva na kojoj djelujemo jesmo mi sami:
Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori. Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima. (Mt 5, 14-16)
Molim Uzvišenog Gospodara Koji je Stvoritelj svega, a Njegovo je sve što je na Nebesima i sve što je na Zemlji, da Vas uputi na najbolje, a svima nama da podari oprost i Milost jer valja sutra doći pred Njega i položiti istinski račun, a ja se uzdam u Allaha, On je Zaštitnik naš, pa Divan li je Zaštitnik i Divan Pomagač. Amin!
Ostajte u miru Njegovu!
Rob ponizni koji se nada Njegovoj Milosti i koji se boji samo Njega Uzvišenog!

Orhan Tikveša, predsjednik MIZ-e Stolac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *