U Turskoj počelo fabričko testiranje prvog električnog voza domaće proizvodnje

FBiH: 98 pacijenata pozitivnih na korona virus u 24 sata, jedan smrtni slučaj
June 29, 2020
Hrvatska ukida obaveznu izolaciju za građane BiH
June 29, 2020

U Turskoj počelo fabričko testiranje prvog električnog voza domaće proizvodnje

FOTO: AA

Ministar industrije i tehnologije Republike Turske Mustafa Varank izjavio je kako je danas počelo fabričko testiranje električnog voza domaće turske proizvodnje koji bi do kraja godine trebao biti u upotrebi.

U fabrici TUVASAS u Sakaryi počelo je testiranje vagona i kompozicije prvog turskog električnog voza koji je dizajniran i proizveden domaćim resursima. Početku testiranja prisustvovali su turski ministri transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu i industrije i tehnologije Mustafa Varank.

Resorni ministar Varank istakao je kako je riječ o historijskom danu i podvigu turske industrije koja bilježi velike uspjehe u razvoju nacionalnih resursa.

– Uprkos pandemiji COVID-19, marljivi radnici su u maju na šine spustili turski električni voz koji danas počinje fabrička testiranja, a već u augustu će početi i testiranje na željeznici. Proizvodnja domaćeg električnog voza je ponos sa svakog aspekta – kazao je Varank i dodao kako se ti električni vozovi u upotrebi očekuju do kraja ove godine.

Najavivši dodatna ulaganja u sektor željeznica, Varank je kazao da Turska želi vlastitim resursima podmirivati vlastite potrebe, ali i ući u red respektabilnih aktera na globalnom tržištu.

Ističući kako niti jedan uspjeh ne dolazi preko noći, Varank je kazao kako je nacionalna odbrambena industrija Turske primjer kako se dugoročnim i odlučnim planom izrasta u nacionalni ponos, a posebno zbog proizvodnje bespilotnih letjelica za potrebe turske vojske.

– Naš naredni cilj je proizvodnja domaćih kompozicija brzog električnog voza koji će se kretati brzinom većom od 200 kilometara na sat – poručio je Varank.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *