Ivan Vukadin ruši HDZ u Livnu: Postoji realna mogućnost za dobijanje potrebne većine

BUSOVLJAK PREŽIVIO UDAR GROMA!
June 28, 2020
Vlada Hrvatske objavila kada će ukinuti mjeru karantina za bh. državljane
June 29, 2020

Ivan Vukadin ruši HDZ u Livnu: Postoji realna mogućnost za dobijanje potrebne većine

Ivan Vukadin ruši HDZ u Livnu: Postoji realna mogućnost za dobijanje potrebne većine

Načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin, nakon što je izašao iz HDZ-a te formirao vlastitu stranku, na putu je da postane premijer Vlade Kantona 10. Time bi ovaj kanton, koji muku muči s najvećom bh. boljkom odljevom stanovništva, napokon dobio izvršnu vlast.”U Kantonu 10 ništa novo, uz imenovanje mene kao mandatara od strane rukovodstva Skupštine počinju konzultacije oko formiranja većine i potrebnih 17 ruku za potvrdu Vlade”, potvrdio je Vukadin za Klix.ba.

Vukadin je nakon izlaska iz HDZ-a BiH formirao novi politički projekat – Hrvatski nacionalni pomak te koji će u Skupštini imati šest ruku. Za potrebnu većinu trebat će mu još 11, a njih će probati sabrati od HDZ-a 1990 koji ima 4 zastupnika, Srpske liste 3, Hrvatske nezavisne liste 3, SDA 2, a SNS, NSRzB, HRS, SDP i Nezavisna lista po jednog.

“Prvi krug konzultacija je završen i postoji realna mogućnost za dobivanje potrebne većine od 17 ruku. Konzultacije i razgovori se nastavljaju dalje idućih dana pa ćemo biti pametniji kad budemo detaljnije razgovarali oko programa rada i resora koji čine vladu te rasporedu istih u većini koja bi se uradila”, kazao je Vukadin.

Nova većina od ranije je preuzela najvažnije javno preduzeće Hercegbosanske šume, čime se potpuno ušlo u konflikt sa ranijom vladajućom strukturom koju predvodi Ivan Jozić, premijer u tehničkom mandatu, koji ima podršku Borjane Krišto i centrale u Mostaru.

Kanton 10 najpogođenijia je sredina u BiH odljevom stanovništva, a loše rezultate aktualne vlasti birači su kaznili na prošlim izborima. HDZ BiH uzeo je, za kanton s hrvatskom većinom, rekordno malih 30,68 posto, a najveći dio tih glasova uzela je Vukadinova organizacija u Tomislavgradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *