Tunel Žaba koji povezuje Stolac i Neum u funkciji bi mogao biti tek u septembru

Bugojno: Kod Vrbaskog mosta pronađeno tijelo muškarca, jedini trag tetovaža
June 27, 2020
U saobraćajnoj nesreći na Bradini smrtno stradao motociklista
June 28, 2020

Tunel Žaba koji povezuje Stolac i Neum u funkciji bi mogao biti tek u septembru

Nakon što je Hrvatska uvela 14-dnevnu izolaciju za građane BiH, sa svih strana su stigli pozivi da se ove godine ljetuje u domovini, između ostalog i u Neumu. Premijer FBiH Fadil Novalić je tome u prilog kazao da je samo je pitanje sedmice kada će biti pušten tunel Žaba. No, realno stanje u ovom tunelu je drugačije.
Naime, tunel Žaba omogućava da se od Mostara do Neuma, bez prelaska granica, dođe za oko jedan sat.

Prema riječima inžinjera Sandra Salihovića, direktora gradilišta tunela Žaba, tunel bi u najboljem slučaju mogao biti otvoren u septembru.

“Što se tiče radova u samom tunelu, završena je sekundarna obloga. Radi se zatrpavanje portala, postavlja tamponski sloj. Radi se i na vanjskom uređenju te vršimo pripreme za potporne i obložne zidove. Izvode se elektro radovi te radovi na hidrantskoj mreži. Na trasi se radi nasip ispred tunela, uskoro počinje dodatni iskop zasjeka kod početka dionice. Na izlaznoj strani se radi tampon i betonski rigoli te zaštita kosina. Moramo napomenuti da na trasi radove izvodi HP Investing Mostar”, kazao je za Salihović za Klix.ba.

Rok za završetak radova je 13. oktobar.

“U posao smo uvedeni 15. oktobra 2018. godine sa rokom završetka od 730 dana. Po ovoj dinamici i vremenskim uslovima, moguće je da se trasa i tunel u promet puste nešto ranije”, kazao nam je Salihović.

Podsjećamo, u okviru Projekta izgradnje magistralne ceste M-17.3 Neum Stolac, tunel Žaba (Hutovo) dužine 970 metara probijen je 17. jula prošle godine, a prvobitna očekivanja su bila da će kompletni radovi biti završeni u maju ove godine.

Kompletna cesta Stolac-Neum, M17.3, u dužini od 36 kilometara trebala bi biti u funkciji 2021. godine. Time bi konačno jedini bh. grad na moru – Neum, bio povezan s ostatkom zemlje kvalitetnom magistralnom cestom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *