Generacijski projekat: Izgradnja “Kralja” počinje iduće godine i trajat će 6 godina

Tragična ljubav koja je stvorila Meryl Streep: Borila se kao lavica za njega do samoga kraja, ali bolest je bila jača
June 23, 2020
Istražne radnje / Afera Respiratori: SIPA izuzima dokaze iz Agencije za lijekove BiH
June 23, 2020

Generacijski projekat: Izgradnja “Kralja” počinje iduće godine i trajat će 6 godina


Objavljeno: 23 Juna, 2020Kategorija: Ekonomija
Tunel Prenj, najveći i nazahtjevniji objekat na autocesti na koridoru 5c, trebao bi se početi graditi u drugoj polovici naredne godine, a izgradnja tog tunela koji će biti jedan od tri najduža u Europi planirano je da traje 6 godina, izjavio je izvršni direktor Autocesta FBiH Adem Zolj.
Kreditna sredstva u iznosu od 600 miliona eura za izgradnju tunela Prenj već je osigurala Europska banka za obnovu i razvoj i Europska investicijska banka.
– Ovo je generacijski podhvat, vrlo izazovan, zahtjevan, ne znamo što će nas sve dočekati u utrobi Prenja, možda će tamo biti jezera, pa ćemo možda morati graditi i neki most, ali sadašnja je procjena da će izgradnja “kralja”, kako smo prozvali tunel Prenj, trajati 6 do 7 godina, kazao je Zolj.
U tom razdoblju, dakle do 2027.odnosno 2028. godine trebala bi, prema riječima Zolja, biti završena izgradnja kompletne autocesta kroz Bosnu i Hercegovinu duge 335 kilometara od Bijače na jugu do Svilaja na sjeveru, na paneuropskom koridoru 5C.
Na jugu, u Hercegovini trenutno se izvode radovi na dvije dionice; Zvirovići ( kod Međugorja)- Počitelj dugoj 10, 5 kilometara, te mostu Počitelj preko rijeke Neretve dugom blizu 1000 metara i visokom 100 metara, koji bi trebali biti završeni do kraja 2022., te dionici Počitelj- Buna, dugoj 7,2 kilometra, koja će biti gotova za tri do četiri mjeseca.
U naredna dva mjeseca trebala bi početi radovi na dionici Buna-tunel Kvanj, koja bi trebala biti završena 2022 godine, a godinu kasnije autocesta bi s juga došla do petlje Mostar jug, koja će se nalaziti u blizini Zračne luke.
Na sjeveru Hercegovine, odnosno na granici Hercegovine i Bosne, već dva mjeseca traje probija se tunel Ivan, a za dva mjeseca bit će izabran izvođač za 7 km dugu dionicu Tarčin- Tunel Ivan. U proljeće 2022. planiran je završetak izgradnje te dionice i tunela Ivan čime će autocesta stići do Bradine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *