“Nelegitimna odluka CIK-a”

Baba Vanga i Šepić: Ndzavisni blok će pobijediti na svim nivoima!
May 23, 2020
Bajramska čestitka Bakira Izetbegovića
May 23, 2020

“Nelegitimna odluka CIK-a”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik tvrdi da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) da odgodi izbore u BiH nelegitimna.

SNSD-u, kako kaže, nije problem održavanje izbora.

-Nama ne odgovara prolongiranje – rekao je Dodik i naveo da bi oni željeli da se izbori održe u zakonom predviđenom roku te da su spremni da podrže odluku o njihovom finansiranju.

– Vjerujem da sa našim koalicionim partnerima možemo da ostvarimo odličan uspjeh – istakao je Dodik za Radio RS.

Tvrdi da su neki drugi u BiH htjeli prolongiranje izbora.

-CIK je nelegitiman, jer nije provedena procedura prilikom izbora njegovih članova. Nevjerovatno je da OSCE izlazi sa tvrdnjama i mješa se u neke stvari, a nije reagovao na sam izbor CIK-a – rekao je Dodik.

Lokalni izbori u BiH bit će održani u nedjelju, 15. novembra, umjesto 4. oktobra, odlučila je Centralna izborna komisija BiH.

Odluka da se izbori odgode za 15. novembar donesena je na današnjoj sjednici.

Predsjednica CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina istaknula je da je do odgađanja Lokalnih izbora došlo zbog probijanja roka u kojem su nadležne institucije morale osigurati sredstva za njihovu provedbu u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH.

Podsjetila je, u tom kontekstu, na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da CIKBiH nastavi s pripremom Lokalnih izbora, a da pitanje njihovog finansiranja prepusti Vijeću ministara BiH.

U vezi s tim, apelirala je na Vijeće ministara BiH da postupi po zahtjevu CIK-a BiH od 18. maja i donese posebnu odluku o finaniranju Lokalnih izbora u BiH.

SNSD i HDZ već neko vrijeme opstruiraju rad CIK-a na način da opstruiraju usvajanje državnog budžeta. Predsjednici te dvije stranke ranije su već otvoreno negodovali zbog imenovanja novih članova CIK-a koje smatraju “nelegitimnim”. Suština je u tome da su SNSD i HDZ zapravo izgubili kontrolu nad CIK-om.

Izvor: Faktor/Fena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *