MILORAD OKOM, GORDANA SKOKOM: Tužilaštvo istražuje navodno izdavanje lažnih viza u Iraku i Pakistanu

KORUPCIJA (el-fesād) U RAMAZANU. I ŠIRE …
May 23, 2020
Prodavanje dječjih snova
May 24, 2020

MILORAD OKOM, GORDANA SKOKOM: Tužilaštvo istražuje navodno izdavanje lažnih viza u Iraku i Pakistanu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine provodi istragu po pitanju izdavanja lažnih viza osobama visokog migracijskog rizika iz Pakistana i Iraka, potvrdila je u pisanoj izjavi za BHRT glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić.

“Ovom prilikom, a povodom vašeg upita, mogu potvrditi da se radi po oba pitanja”, stoji u odgovoru, javlja BHRT.

Podsjećamo, član predsjedništva BiH Milorad Dodik javno je optužio ambasadora BiH u Pakistanu Sakiba Forića da je pribavio 3000 lažnih bh. viza za državljane Pakistana.

Dodik je kazao kako su na nedavnom sastanku u Predsjedništvu ovu informaciju iznijeli predstavnici Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara BiH naglasivši da Pakistanci koji su ušli u BiH sa falsifikovanim vizama predstavljaju sigurnosni problem.

On je rekao da podržava ideju deportovanja migranata nazad u Pakistan jer smatra da mogu napraviti ozbiljan problem, ali da proces koče pojedine politike u BiH koje žele da ih zadrže.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić se ranije izjasnio da je za deportaciju migranata, ali i za to da se oni rasporede na cijelu teritoriju BiH, odnosno i u RS što tamošnje vlasti trenutno ne dozvoljavaju.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH reagiralo je na ove tvrdnje Milorada Dodika, priopćivši kako nema takvih saznanja.

Ministarstvo je pozvalo pravosudne i policijske agencije da hitno provjere navode o nezakonitostima oko izdavanja viza, kako bi se javnost što prije upoznala s objektivnim i nepristranim činjenicama vezanim za predmetni slučaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *