Dječaci pronašli zlatne poluge tokom igre na selu

Tešanj / Svi radnici bh. firme u samoizolaciji, načelnik održao sastanak s glavnim imamom
May 23, 2020
Humanost na djelu: akcija se nastavlja, Stolac – Amerika
May 23, 2020

Dječaci pronašli zlatne poluge tokom igre na selu

Dvojica francuskih dječaka pronašla su dvije zlatne poluge vrijedne 80.000 evra, igrajući se u porodičnoj kući na selu tokom karantina zbog pandemije korona virusa.

Porodica desetogodišnjaka odlučila je da napusti Pariz odmah nakon što je francuska vlada uvela mjere karantina i preselila se u porodičnu kuću u Vendomu, jugozapadno od glavnoga grada.

Dječaci su poželjeli da u bašti naprave kućicu od granja, lišća i čaršava, pa im je otac rekao da uzmu stare bakine pokrivače iz ormana u sobi za goste, prenosi SeeBiz.

“Dok su iz ormana izvlačili pokrivače, iz njega su ispala dva prilično teška predmeta”, ispričao je Filip Roijak, lokalni antikvar i kolekcionar za francusku BFMTV.

Dječacima neobični predmeti nisu bili zanimljivi pa su ih vratili u orman, ali kada su ocu ispričali šta se dogodilo, on ih je zamolio da mu donesu te neobične predmete, pomislivši da je riječ o bakinim držačima za noževe.

Kad ih je bolje pogledao, nazvao je Roijaka i poslao mu fotografije, nakon čega mu je antikvar objasnio da je riječ o dvjema zlatnim polugama, od kojih je svaka teška jedan kilogram.

Obje su ponuđene na online aukciji Roijakove aukcijske kuće, a vrijednost im je procijenjena na 40.000 evra po komadu.

Ustanovljeno je da ih je baka kupila 1967. i da imaju i sertifikat o kupovini.

– Cijena zlata porasla je zbog pandemije korona virusa pa ćemo još malo pričekati da vrijednost poluga još poraste. Mogli bi da dobiju barem 100.000 evra – procenio je Roijak.

Dječaci nisu bili spremni da se vrijednog otkrića odreknu bez naknade, pa su im roditelji obećali da će u bašti izgraditi bazen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *