COVID-19 sve poremetio: 80 miliona djece u opasnosti od ospica ili dječje paralize

Zlostavljanje i gaženje nogama gole starice
May 23, 2020
MOŽDA STE KORONU PREBOLOVALI NA NOGAMA: Obratite pažnju na ovih osam znakova
May 23, 2020

COVID-19 sve poremetio: 80 miliona djece u opasnosti od ospica ili dječje paralize

Za oko 80 miliona djece širom svijeta postoji opasnost od zaraze ospicama ili dječjom paralizom, bolestima za koje postoji vakcina, ali je pandemija novog soja koronavirusa poremetila redovne programe cijepljenja u najmanje 68 zemalja, upozorile su u petak agencije UN-a.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), UNICEF i GAVI, međunarodna organizacija za programe vakcinacije u siromašnim zemljama, uoči svjetskog samita posvećenog cijepljenju 4. juna izdale su saopćenje u kojem upozoravaju da je pandemija uveliko poremetila redovno vakcinisanje djece do prve godine života u 68 zemalja.

Zbog ograničenja putovanja, kašnjenja isporuka medicinskog materijala, nevoljkosti roditelja da napuste domove zbog mogućeg izlaganja koronavirusu te nedostatku zdravstvenih radnika, došlo je do prekida i poremećaja "bez presedana" u redovitim akcijama procjepljivanja djece, ističu međunarodne organizacije.

“Ne možemo dopustiti da se borba protiv jedne bolesti vodi na uštrb velikog napretka u borbi protiv drugih bolesti koje se još k tome mogu i spriječiti”, kazala je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore, prenosi Hina.

Fore upozorava da se vakcinacija mora ponovo pokrenuti kako jednu smrtonosnu zarazu ne bi zamijenili drugom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *