IZ ĐENANINE SEHARE: Mahala
May 17, 2020
Izrael / Tel Aviv: Ambasador Kine pronađen mrtav
May 17, 2020

IZ ĐENANINE SEHARE: Selamluk

Neobjavljene priče

Prolazeći po butum Bosni a bogami i Hercegovini mahom su ljudi mahali jedni drugima. Ali ne pokretom ruke lijevo-desno, nego dizanjem ruke i to desne, u znak pozdrava. Taj pokret je bio praćen osmijehom strancima a kelamom onima koje poznaje ovaj naš insan, a mlađi su i ustajali starijima da im pokažu poštivanje više. Čak i na biljegu po inim uzgorima stoji taj znak, koji nam se, jamdar, urezao i u dušu i postao naš vlastiti hodajući biljeg, koji svjedoči o tome ko smo, šta smo i od kojih smo, biva od onijeh koji ti žele mir i poštivaju te. Za one koji su bili na svoju ruku, narod bi reci da je on “alasalamet” i da je nalet ven taki.

Meni je šeretniji vazda bio insan, a takijeh je bilo prije, koji su iz insana šejtanluk znali na selamet izvesti, baš ko i naše matere koje su na selamet izvodile nejač svojijem primjerom, govorom, a bogami i sohom koju je nejač sama uzbirala, biva da se sam nauči koju mjeru sebi treba dati kad napravi kakav zijan. Za zulum ti mati nije davala mjeru vego si trebao selamet tražiti od onoga kojem si ga napravio, pa si išao do njeg lično i sebi duši tražio selamet.
Tako je ondak bilo, pa je prvi dizao ruku onaj koji prolazi onome koji sjedi, jal nešta radi, mlađi starijem, malobrojan većima. Al bio je i jedan koji je vazda govorio da onaj koji jaše treba prvi onome koji hodi podići ruku, jal stavit je na srce u znak selama, i nečujnog kelama. Tako se poštivalo i očitovalo kroz prvo viđenje i na osnov toga se znalo ko je ko.
U štalu kad uđe domaćin pozdravi i hajvan, pa i hajvan na selamet izvede baško pravi domaćin i paze se doklen im je vijeka. Hajvan dobrim ponašanjem a i domaćin obnašanjem.

Tako je ondak bilo, i po tome si bio prepoznat, a za onoga kojega se spomene u govoru vazda bi reci da se umi lijepo i od srca poselamit.
I mogo si završit sve škole po butum svitu al ako nisi znao pozdravit jal poselamit džaba ti, unosio si nemir onome kome dolaziš u susret.

Neki dan mi prođe onaj Ahmin stariji niz bašču i nit selama nit kelama. Alasalamet! Ja ostah u čudu.
Nego nešto mislim, kako je lijep vakat za sohu, primjerenu i odmirenu za dževap onoga koji ne zna nit selam dati nit selam predati.

(Đenana Bajraktarević)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *