Problemi za Ukrajinu: Četiri grada prete otcjepljenjem

Podignuta optužnica protiv episkopa Јoanikija i osam sveštenika
May 16, 2020
Jedite paradajz, čuva vaše zdravlje i usporava proces starenja
May 16, 2020

Problemi za Ukrajinu: Četiri grada prete otcjepljenjem

Zamenik predsednika komiteta Saveta federacije Rusije za međunarodna pitanja Vladimir Džabarov izjavio je da bi Ukrajina mogla da ostane bez četiri grada.

Kako je rekao, Ukrajina bi mogla izgubiti gradove Odesu, Herson, Nikolajev i Zaporožje, jer su podele unutar društva veoma duboke, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, Rusiju zabrinjava aktuelna situacija u Ukrajini jer predsednik Vladimir Zelenski u suštini ne vlada zemljom, dok „određene sile“ mogu potkopati državnost Ukrajine.

“Zabrinuti smo zbog takve situacije. Podele u ukrajinskom društvu su veoma duboke – za jugoistočnim regionima, koji ne žele ni da čuju za povratak u sastav Ukrajine, mogli bi poći i Odesa, Herson, Nikolajev, Zaporožje, koji za sada čekaju”, rekao je Džabarov.

On je takođe pretpostavio da bi do kraja godine Kijev mogao da najavi povlačenje iz Minskih sporazuma, istakavši da ukrajinske vlasti uopšte ne nameravaju da nešto preduzmu u cilju izvršavanja obaveza iz tog dokumenta.

Džabarov je ocenio i nedavnu posetu zamenika šefa administracije predsednika Rusije Dmitrija Kozaka u Berlin, gde je na bilateralnom sastanaku razgovarao sa nemačkom stranom o situaciji u Ukrajini.

“Važno je što su pregovori održani u bilateralnom formatu, bez predstavnika Ukrajine, što bi moglo doprineti tome da razgovori o realizaciji Minskih sporazuma pređu u fazu konstruktivnog delovanja”, istakao je on.

Pritom, Džabarov je podsetio da Rusija nije strana koja učestvuje u konfliktu u Donbasu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *