KOSTA NADJ O RAZMJERU ČETNIČKIH ZLOČINA U FOČI

Njemačka počela sa otvaranjem granica
May 16, 2020
Napravio kuglu od 42.000 šibica, pa je zapalio! Pogledajte kako je izgledao taj prizor!
May 16, 2020

KOSTA NADJ O RAZMJERU ČETNIČKIH ZLOČINA U FOČI


Ne sećam se da sam ikada u životu vidio nečeg jezovitijeg od onog što smo zatekli u tom gradu. Razularena četnička rulja formalno je plivala u ljudskoj krvi. Most na Drini pružao je groznu sliku. Na njemu nije bilo ni jednog pedlja zemlje, koji ne bi bio zasićen krvlju poklanih. To je bilo stratište nedužnog muslimanskog naroda – prava klanica. Pod mostom mnogo leševa. Povezane žicom, međusobno prepletene njome, četnici su preklane ljude i žene bacili s mosta u reku. Mnogi se zapletoše o stubove mosta. Životinjsko divljanje, gore od onog najkrvoločnije zveri. Žene i devojke prije klanja silovali su na očigled roditelja, muževa i braće. Strahote se ne daju opisati.

JESU LI ZLOČINCI KAŽNJENI
Nakon počinjenih zločina, kada su uvidjeli da će na kraju pobjedu ipak odnijeti partizani, većina četnika i fašistički nastrojenih Srba počela je pristupati NOB-u. Velik broj zločinaca koji su vršili pokolj nad nedužnim stanovništvom Foče i Podrinja počeo je stupati u partizanske redove. O tome svjedoči Vlado Dapčević, partizanski pukovnik i istaknuti borac iz Drugog svjetskog rata: “U Foči formirasmo nekoliko odreda Dobrovoljačke vojske. To su bili četnici koje smo razoružali. I to baš oni koji su poklali hiljade muslimana. Da smo ih kažnjavali, sve bismo morali da pobijemo. Svi do jednog su klali, a preko 2.000 ih je bilo.

U svom svjedočenju Zulfikarpašić prepričava i svoj susret s majkom svog prijatelje Ibre Muftića, kojeg su ubili četnici. Na pitanje ko je ubio Ibru i njegovu porodicu, Ibrina je majka odgovorila: “ Ranko Popadić i Zečević. Danas sam ih srela obadvojicu; Popadić je vaš komandir.”
Zulfikarpašić dalje navodi kako je otrčao u komandu mjesta i sreo Rodoljuba Čolakovića i Ristu Tosovića, te im sve ispričao i tražio da se ovi koljači uhapse. “Čolaković i Tosović nisu nimalo bili začuđeni niti uzbuđeni ovom pričom. Čolaković mi je rekao: ‘Kada bismo mi hapsili koljače među ovdašnjim Srbima, onda bi pohapsili pola našeg Narodnog odbora i većinu vojnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *