DUHOVNE VOĐE UZBURKALE DUHOVE: U Bosni postoje samo dvije nacije: ŽRTVE I DŽELATI!

Djevojčica iz Teslića za recept tradicionalnih “šapa” osvojila drugo mjesto u Beogradu
May 13, 2020
Brojni radnici u BiH ostaju bez godišnjih odmora u 2020.
May 13, 2020

DUHOVNE VOĐE UZBURKALE DUHOVE: U Bosni postoje samo dvije nacije: ŽRTVE I DŽELATI!

Zbog najave služenja mise za žrtve bleiburške tragedije mitropolit Hrizostom je prekinuo odnose sa kardinalom Vinkom Puljićem, bivšeg reisa Mustafu Cerića je kardinal razočarao, samo ga reis Husein Kavazović nije želio prepustiti harangi. Kao rijetko kad ovaj put je reis Kavazović ispravno postupio!

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je u ponedjeljak kako je u nevjerici zbog brojnih osuda najave služenja mise za žrtve bleiburške tragedije u Sarajevu 16. maja no negativna reagiranja nastavila su se nizati.

Kardinal je izrazio nevjericu i razočarenje zbog činjenice da se uobičajeno slavlje Svete mise za nevine žrtve Bleiburga u javnosti prikazalo kao njegovo osobno pristajanje uz bilo kakav oblik totalitarizma, a samim time uz zločine totalitarnih režima, kao što su nacizam, fašizam i komunizam.

U ponedjeljak se oglasio i mitropolit Dabrobosanske mitripolicije Srpske pravoslavne crkve (SPC) Hrizostom koji je oštro upozorio kako bi “dovođenje Bleiburga u Sarajevo” mogao biti kraj svakog dijaloga i suradnje između SPC i Katoličke crkve u BiH.

“Nema više ni molitvenih osmina za jedinstvo kršćana, niti bilo kakvih drugih odnosa”, izjavio je mitropolit Hrizostom.

Bivši reisul-ulema Mustafa Cerić se oglasio na društvenim mrežama tvrdeći da ga je kardinal Puljić razoačrao: „Poznavajući ga kao simbola čiste savjesti, kao simbola mira i suživota u ime katolika u Bosni i kao simbola ljubavi i bratstva u ime čovječnosti, moram kazati da me vrhbosanski nadbiskup kardinala Vinko Puljić razočarao zato što nije prepoznao da je simbolika snažnija od svake riječi mogućeg objašnjenja da se u Sarajevu treba održati misa, kao u Bleiburgu, na deveti maj, 2020. godine“.

Reis Husein ef. Kavazović je kazao kako Katolička crkva ima pravo donositi autonomne odluke, uključujući i održavanje svetog obreda, a da su burne reakcije u BiH upućene na pogrešnu adresu. ”Pokrovitelj manifestacije je Sabor Republike Hrvatske. Političari u Sarajevu umjesto da adresiraju odgovornost na političku adresu, pokušavaju to izručiti Katoličkoj crkvi. Postoji politička odgovornost Hrvatske, a najlakše je sve pripisati crkvi”, rekao je on dodavši:

“U Sarajevu se spojilo sekularno i vjersko, odnosno vjersko i političko i vjerovatno kardinal o tome nije dovoljno vodio računa.”

On je rekao da muslimani u BiH ne treba da upućuju oštrice prema kardinalu i Katoličkoj crkvi:

“U obzir ne smiju doći demonstracije koje su najavljene. Trebamo ostati dostojanstveni. Neki to pokušavaju povezati s gradom, ali Sarajevo ništa ne obilježava. Katolička crkva ima misu u Sarajevu i to treba ostati u prostoru katedrale, izvan toga se ne treba ništa događati”, rekao je poručivši da neko želi da između muslimana i katolika dođe do nesuglasica.

(TBT)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *