Hrvatska policija sprejom slikala križeve po glavama migranata

Šta se dešava u FIS-u: Kompanija poslala stotine radnika na biro, većinom su to uposleni u proizvodnim pogonima
May 12, 2020
ČETNIČKI POKOLJI U FOČI U DRUGOM SVJETSKOM RATU (1): MASOVNA UBIJANJA BOŠNJAČKE DJECE
May 12, 2020

Hrvatska policija sprejom slikala križeve po glavama migranata

Britanski list Guardian objavio je fotografije migranata kojima je hrvatska policija navodno naslikala krstove na glavi.

Ujedinjene nacije su zatražile od hrvatske vlade da istraži najnovije navode o zlostavljanju migranata koji se kreću balkanskom rutom i prelaze iz BiH u Hrvatsku.

Hrvatska policija je navodno sprejom slikala krstove po glavama migranata prilikom pokušaja prelaska granice sa BiH, piše Guardian.

Britanski list naveo je da je dobio brojne fotografije onoga što su humanitarne organizacije opisale kao “posljednje poniženje” koje su hrvatske vlasti učinile migrantima koji putuju balkanskom rutom.

Jack Sapoh iz nevladine organizacije “No Name Kitchen“, koja djeluje u Velikoj Kladuši, smatra da su moguća dva motiva hrvatske policije.

The Guardian@guardian

Croatian police accused of shaving and spray-painting heads of asylum seekers https://www.theguardian.com/global-development/2020/may/12/croatian-police-accused-of-shaving-and-spray-painting-heads-of-asylum-seekers?utm_term=Autofeed&CMP=twt_gu&utm_medium&utm_source=Twitter#Echobox=1589294507 …Croatian police accused of shaving and spray-painting heads of asylum seekersUN has asked the government to investigate latest allegations of abuse against migrants crossing on Balkan route from Bosniatheguardian.com644:41 PM – May 12, 2020Twitter Ads info and privacy95 people are talking about this

"Ili hrvatske vlasti upotrebljavaju boje za prskanje kako bi identifikovale i ponizile migrante ili, što je još gore, koriste to kao taktiku za psihološku traumatizaciju ovih ljudi vjerskim simbolom, većinom muslimana", ocjenjuje Sapoh.

Guardijan navodi da je toj nevladinoj organizaciji 6. maja prijavljeno da je grupa migranata u Poljani u BiH gurnuta nazad na granici sa Hrvatskom i išarana sprejom narandžaste boje. Sličan incident je prijavljen i sutradan.

Također, kako prenosi britanski list, migrantima su ukradeni novac i mobilni telefoni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *