HASSAN ROUHANI PRED KAMERAMA OTVORENO IZAZIVA AMERIKU I CIJELI SVIJET: Nakon ovih rečenica predsjednik Irana može očekivati ONO NAJGORE…

Tinejdžeru odrubili glavu pa dijelove njegovog tijela odbacivali po gradu
January 16, 2020
Konaković napao sekretara Skupštine, doživjela napad panike i zaključala se u kancelariji!
January 16, 2020

HASSAN ROUHANI PRED KAMERAMA OTVORENO IZAZIVA AMERIKU I CIJELI SVIJET: Nakon ovih rečenica predsjednik Irana može očekivati ONO NAJGORE…

“Pritisak na Iran je pojačan, ali mi nastavljamo napredovati…”

Iran sada obogaćuje više uranija nego što je to činio prije potpisivanja nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama 2015. godine, izjavio je u četvrtak predsjednik te zemlje Hassan Rouhani u televizijskom obraćanju.

“Pritisak na Iran je pojačan, ali mi nastavljamo napredovati. Obogaćujemo više uranija nego prije potpisivanja sporazuma”, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Iran je postepeno počeo smanjivati poštovanje odredbi nuklearnog sporazuma nakon što se američki predsjednik Donald Trump u decembru 2018. godine jednostrano povukao iz sporazuma i uveo nove sankcije Teheranu.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif poručio je u srijedu da postojeći nuklearni sporazum nije mrtav i da nije siguran da bi neki novi dogovor američkog predsjednika potrajao.

Moguće evropske sankcije

Iran zanima diplomatija, ali ne i pregovori sa SAD-om, rekao je Zarif, ističući da je postojeći sporazum “među najboljima” koje može zamisliti.

Zarif je to kazao dan nakon što su Velika Britanija, Francuska i Njemačka pokrenule akciju u okviru iranskog nuklearnog sporazuma i otvorile put mogućim sankcijama kao odgovor na pokušaje Teherana da se povuče iz pojedinih dijelova sporazuma.

Tri zemlje, koje su 2015. godine potpisale međunarodni sporazum, zajedno sa SAD-om, Rusijom i Kinom, obavijestile su u pismu upućenom visokom predstavniku Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, koji nadgleda pakt, da pokreću njegov mehanizam za spor, pojačavajući pritisak na Teheran.

(SB / Agencije)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *