PoMAK: Trenutna većina u Skupštini USK-a funkcionira kao interesna skupina pojedinaca, Vlada neodgovorna, Kantonom upravljaju Ogrešević i Bunić

Stanivuković odmor u Akapulku platio 10.000 eura!
December 4, 2019
Uhapšen muškarac iz Novog Pazara zbog obljube maloljetnice
December 4, 2019

PoMAK: Trenutna većina u Skupštini USK-a funkcionira kao interesna skupina pojedinaca, Vlada neodgovorna, Kantonom upravljaju Ogrešević i Bunić

S obzirom na aktuelna politička dešavanja na području USK-a jako mnogo pitanja od strane medija i građana upućeno je prema PoMAK-u kao političkom subjektu koji sudjeluje u političkom životu USK-a i čiji su se kadrovi našli u žiži tih dešavanja. U nemogućnosti da pojedinačno odgovore na brojna pitanja i radi potrebe da javnosti objasne sva ta dešavanja, PoMAK je sazvao konferenciju za medije na kojoj su se na temu smjene direktora ZZO USK-a, mjera protiv visokoškolskih ustanova koje su se našle u aferama prodaje diploma, te pojave prekomjernog zapošljavanja, obratili sada već bivši direktor ZZO USK Elvedin Sedić, ministar obrazovanja USK-a Damir Omerdić i zastupnik u Skupštini USK-a ispred PoMAK-a Zikrija Duraković.

Iz izjave ministrice i premijera zaključuje se da je direktor ZZO USK smijenjen zbog činjenice da je zakonito obavljao svoju dužnost i što je ukazivao na nezakonitosti u vezi obavljanja sanitetskog prijevoza. Riječ je o tome da je direktor otkrio i ukazao na nezakonit obračun usluga sanitetskog prijevoza za koji su fiktivno uvećavani pređeni kilometri, a time i iznosi faktura koje su upućivane ZZO USK na isplatu.

“U okviru kontrole koja je provedena u domovima zdravlja utvrđeno je da su nezakonito obračunati troškovi prijevoza u iznosu većem od 600.000 KM za prvih 6 mjeseci, a za 7, 8 i 9. mjesec cca. 300.000KM, što ukupno čini iznos od preko 900.000KM. Ovo su podaci odjeljenja kontrole ZZO koji su dokumentovani i za koje postoje materijalni dokazi, a o čemu je istragu pokrenulo i Tužilaštvo. Pored toga, pravilnikom o banjskom liječenju konačno se pocela primjenjivati Odluka o neposredbon ucešću osiguranih lica u troškovina liječenja iz 2005. godine. Godinama su se banje zloupotrebljavale, a odabrani upućivali u banje radi kupovine glasova na izborima, političkih poena, a vrhunac je korištenje banja za godisnji odmor odabranih na teret ZZO USK. Iz priloženog ispadne da su me smijenili zbog zakonitog rada. Nadalje, donio sam odluku da po nalogu interne revizije razrješim članove komisije za ortopedska pomagala jer je revizor utvrdio da je postojanje te komisije neopravdano sa finansijske strane, a s druge strane i komplikuje proceduru ostvarivanja prava na ortopedska pomagala. Činjenica da je smijenjeni član komisije zapravo član porodice jedne skupstinske zastupnice ustvari je jedan od pravih razloga moje smjene”, rekao je sada već bivši direktor ZZO USK-a Elvedin Sedić.

Dana 28.11. ministar obrazovanja donio je Rješenje o ukidanju Rješenja za rad visokoj školi VitaPlus iz Cazina koja se našla u središtu afere sa prdajom diploma o čemu je u toku i istraga pred nadležnim Tužilaštvom. Kao i slučaj škole Multilingua iz Sanskog mosta od prije nekoliko mjeseci, kada se pojavio u medijima izazvao je buru reakcija.

„Moram samo da istaknem da sam kao ministar bio u zakonskoj i moralnoj obavezi da donesem Rješenje o ukidanju Rješenja za rad visokoj školi VitaPlus iz Cazina što sam bez dvojbe i učinio. S obzirom da se radilo o politički aktivnim ličnostima to je proprimilo rane konotacije ali ovdje se radi isključivo o provođenju zakona ove zemlje i kad su nezakonitosti u pitanju tu nema dvojbe. Ovu priliku koristim i da se osvrnem na problem KŠC-a, škole čiji učenici i roditelji prolaze kroz agoniju već nekoliko mjeseci zbog nedostatka političke volje da se to riješi. Kao što je bio i slučaj sa Sindikatom prosvjetnih radnika u proteklom periodu, Ministarstvo na čijem sam čelu na vrijeme je dalo konkretne prijedloge rješenja, ali Vlada ih nije prihvatila dok nije došlo do štrajka. Isto se sada dešava i sa KŠC-om. Ministarstvo je prije par mjeseci preložilo rješenje, ali Vlada je čekala da dođe do protesta roditelja i učenika da bi prihvatili našu inicijativu i proslijedili je u Skupštinsku prodecuru. Ovim putem pozivam skupštinske zastupnike da podrže tu inicijativu kad se nađe pred njima“, rekao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a Damir Omerdić.

Zastupnik Duraković se osvrnuo na način rad trenutne Skupštinske većine i Vlade USK-a ocijenivši da trenutna većina u Skupštini USK-a je interesna skupina pojedinaca, Vlada neodgovorna, Kantonom upravljaju Ogrešević i Bunić. Apostrofirao je da je glavni okidač za procese izbacivanja PoMAK-a iz većine u USK-a činjenica da konstantno ukazuju na nepravilnosti i loše stvari te da su zastupnici PoMAK-a i Naše stranke glasali za smjenu predsjedavajućeg Skupštine USK-a Agana Bunića smatrajući to moralnim činom s obzirom da zbog afere u kojoj se našao nije htio samovoljno privremeno odstupiti sa mjesta predsjedavajućeg.

„Još na redovnoj sjednici održanoj 25.10.2019. prema Poreznoj upravi FBiH uputio sam pitanje koliko je osoba zaposleno u intitucijama USK-a u posljednih godinu dana. Još uvijek nisam dobio zvaničan odgovor, ali prema informacijma kojim a raspolažem radi se o oko 250 osoba. Najveći broj zapošljavanja je je u JP Unsko-sanske šume i Kantonalnu bolnicu. Ako to podlijelimo na protekli period ispadne da je svaki dan jedna osoba zapošljavana. Poražavajuća činjenica je da se tu radi o političkim zapošljavanjima i mi kao politički subjekt moramo se javno ograditi od toga. U tih 250 ljudi nije niti jedan član PoMAK-a. Naš smijenjeni dirketor ZZO USK-a imao je isto prostora i mogućnost da zapošljava naše političke aktiviste ali mi tako ne radimo! Dakle, jedan od glavnih povoda današnje press konferencije je da saopćimo javnosti da ne podržavamo enormno političko zapošljavanje u svrhu kupovine političke podrške za naredne lokalne izbore koje je trenutno na sceni i da se od toga javno ogradimo“, rekao je zastupnik u Skupštini USK-a Zikrija Duraković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *