HANDKE IZGUBIO ŽIVCE: “Izbacio urednika APA-e iz svoje kuće i prekinuo intervju”!

Unosan biznis: Ko zasadi ovo voće obezbijedio je zaradu čak i potomcima
November 22, 2019
Kako se Poslanik, s.a.v.s., odnosio prema osobama sa posebnim potrebama?
November 22, 2019

HANDKE IZGUBIO ŽIVCE: “Izbacio urednika APA-e iz svoje kuće i prekinuo intervju”!

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski spisatelj Peter Handke izbacio je urednika kulture Austrijske novinske agencije (APA) iz svoje kuće i prekinuo intervju nakon što ga je austrijski novinar zamolio da objasni kontroverze oko svoje jugoslavenske putovnice, izvijestili su u petak austrijski mediji.

“To je već odavno razjašnjeno. To je bila putovnica koja mi je izdana kako bi mi bilo olakšano putovanje unutar zemlje”, objasnio je 76-godišnji pisac prije nego što je novinara izbacio iz svoje kuće pored Pariza, gdje je intervju održan.

“Sada prekidamo. Molim Vas da iziđete iz kuće”, rekao je Handke austrijskom novinaru te mu na odlasku dobacio kako se nada da ga “neće vidjeti u Stockholmu” na konferenciji za novinare uoči dodjele nagrade.

Odluka Švedske akademije da ovogodišnju nagradu za književnost dodijeli Handkeu izazvala je kritike u nekoliko zemalja jugoistočne Evrope, gdje je pisac poznat po svom prosrpskom stajalištu tikom ratova na području bivše Jugoslavije ’90-ih godina.

Trenutno se u Austriji ispituje dodjela jugoslavenskog pasoša do kojeg je došao 1999., jer se u toj zemlji primanjem drugog državljanstva dovodi u pitanje posjedovanje domicilnog. 

Pokrajinska vlada Koruške provjerava okolnosti izdavanja jugoslavenskog pasoša i posebno pismeno objašnjenje Handkea koji je, nakon što su se u medijima pojavili napisi o tome da posjeduje jugoslavensko odnosno srpsko državljanstvo, reagirao pismom koruškoj vladi. On je u dopisu objasnio kako se radi o “pasošu iz usluge” koji mu je trebalo omogućiti lakše putovanje po tadašnjem ostatku Jugoslavije za potrebe istraživanja.

Slično je u petak ponovio za austrijsku agenciju APA rekavši da je to bio samo “kurtoazi pasoš” u svrhu da mu se olakša putovanje.

“Niti u jednom trenutku mi nije dano do znanja da se radi o primitku jugoslavenskog državljanstva”, rekao je Handke.

S obzirom na to da prema austrijskim zakonima primitak stranog državljanstva automatski povlači za sobom gubitak austrijskog, postavilo se pitanje je li Handke još uopće austrijski državljanin.

Koruški premijer Peter Kaiser je naglasio kako provjera pitanja Handkeovog državljanstva ne znači da se sumnja u to da je Handke austrijski državljanin, ali da je on dužan pokrenuti postupak provjere.

Ranije u nove,bru američki istraživački portal The Intercept prvi je pisao o postojanju tog pasoša i postavio je pitanje je li to bio znak političke podrške tadašnjem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, koji je bio optužen za zločine u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. 

U medijima njemačkog govornog područja se i dalje žestoko polemizira oko dodjele ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost piscu koji je branio Miloševićev režim, negira genocid u Srebrenici a Bošnjake uporno naziva “muslimanskim Srbima”.

Handke je već prije nekoliko sedmica u rodnoj Koruškoj prekinuo konferenciju za novinare zbog njemu neugodnih pitanja. 

Kontroverzni pisac trebao bi održati press konferenciju u Stockholmu 6. decembra prije nego što primi Nobelovu nagradu 10. decembra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *