ERDOGAN ODRŽAO RIJEČ: Prve izbjeglice se vratile u zaštoćenu zonu na tursko-sirijskoj granici

Ovo je monstrum koji je napao trudnu muslimanku
November 22, 2019
Šešelj ponovo napao Ljajića: “Rasim je engleski špijun”
November 22, 2019

ERDOGAN ODRŽAO RIJEČ: Prve izbjeglice se vratile u zaštoćenu zonu na tursko-sirijskoj granici

Sirijske izbjeglice iz Turske poslane su u svoje kuće na područje između sirijskih gradova Tal Abjad i Ras al-Ain, odakle su ih ranije protjerane kurdske milicije.

Turska je zvanično objavila da se više stotina raseljenih Sirijaca prvi puta vratilo u ‘sigurnosnu zonu’, područje na sjeveroistoku Sirije iz kojeg je Ankara potisnula kurdsku miliciju.

– Blizu 200 osoba, koje su pobjegle u područje pod turskom kontrolom, vratile su se u svoje kuće, dragovoljno i sigurno – navelo je tursko ministarstvo odbrane u priopćenju.

Te osobe otišle u područje između sirijskih gradova Tal Abjad i Ras al-Ain, od kuda je Ankara prošlog mjeseca potisnula kurdsku miliciju pod nazivom Jedinice narodne zaštite (YPG). To područje dugo oko 140 km i široko oko 30 km Turska, Rudija i SAD nazivaju ‘sigurnosnom zonom’, a prije rata tu su većinski živjeli sirijski Arap3 koje su Kurdi protjerali u Tursku. 

Tursko ministarstvo odbrane je dodalo da se oko 300 dodatnih osoba do sada izbjeglih u mjesto Jarabulus, kretalo prema Tal Abjadu. Turska je obustavila svoju ofanzivu pokrenutu u oktobru protiv YPG-a nakon zaključenja dvaju sporazuma sa Sjedinjenim Državama i Rusijom koji predviđaju povlačenje YPG s većine pograničnih položaja s Turskom.

Ankara želi da ta tampon zona odvaja njezinu granicu od teritorija koje kontrolira YPG. Predsjednik Recep Tayip Erdogan je izjavio da u tu zonu želi premjestiti 2 od više od 3,5 miliona Sirijaca koje su izbjegli u Tursku od početka sirijskog sukoba 2011, i to sključivo onih izbjeglica koji su tu živjeli i prije izbijanja rata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *