Televizija N1 širi velikosrpske laži da je Bosna i Hercegovina “državna zajednica” /VIDEO/

CIA objavila tajni dokument: Kako su Amerikanci ucjenjivali Aliju Izetbegovića da potpiše Dejtonski sporazum
November 21, 2019
Kakvu su ulogu imali Grci u genocidu u Srebrenici?
November 21, 2019

Televizija N1 širi velikosrpske laži da je Bosna i Hercegovina “državna zajednica” /VIDEO/

Danas se navršavaju 24 godine od kada je u američkoj bazi Wright-Patterson u Daytonu potpisan Opšti okvirni sporazum za mir u BiH. Televizija N1 je tim povodom objavila prilog u kojem su iznesene opasne neistine da je Bosna i Hercegovina “državna zajednica”. Poznato je da velikosrpska politika, a naročito Milorad Dodik uporno pokušavaju nametnuti laž da je Bosna i Hercegovina državna zajednica. Naravno, Dodik na ovaj način želi utemeljiti stav da je Republika Srpska država koja je ušla u državnu zajednicu sa Federacijom BiH. Ne znamo da li isti motiv ima i televizija N1, međutim ovo je nedopustiv skandal

Prvi člana Ustava BiH demantuje tvrdnje televizije N1 da je BiH “državna zajednica”. Ova tačka Ustava BiH definiše kontinuitet pravnog postojanja Bosne i Hercegovine.

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.” (Ustav BiH, Član 1, Tačka 1)

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko: BiH nije “državna zajednica” entiteta već samostalna država nastala prije Dejtona

Odgovarajući na pitanje novinara agencija FENA o korištenju termina “državna zajednica” od strane Milorada Dodika, visoki predstavnik Valentin Inzko je rekao:

Kao što sam rekao ranije, ovo pitanje je kristalno jasno. Tekst člana I Ustava jasno pokazuje da je Bosna i Hercegovina nastavila svoje postojanje po međunarodnom pravu kao država. Podsjećam da je Generalna skupština UN-a već 22 maja 1992 priznala BiH, Hrvatsku i Sloveniju kao nezavisne i suverene države. S druge strane, entiteti su pravno uspostavljeni samo Ustavom Bosne i Hercegovine tj. kao dijelovi već postojeće države BiH.

Također želim podsjetiti na stav Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u predmetu konstitutivnih naroda, kada je ovaj Sud morao da razmatra slične navode Republike Srpske. Sud je odredio da entiteti potpadaju pod suverenitet Bosne i Hercegovine i da Ustav BiH ne poznaje Republiku Srpsku i Federaciju Bosne i Hercegovine kao “države” nego ih naziva “entitetima”. Sud ja zaključio da Ustav BiH ne ostavlja prostora ni za kakav “suverenitet” entiteta i da entitetske nadležnosti ni na koji način ne predstavljaju izraz njihove državnosti nego su izvedene iz Ustava BiH.

Koristeći termin “državna zajednica”, čini se da predsjednik Dodik vrši pripreme za neke buduće aktivnosti, jer ovaj termin se koristio za odnos i državnu zajednicu između Srbije i Crne Gore.

– Koncept “državne zajednice” nema nikakve veze sa ustavnom strukturom BiH, a tvrditi nešto takvo je i pogrešno i neodgovorno. Kao što sam pomenuo ranije, BiH je država, i Dejtonski mirovni sporazum garantira teritorijalni integritet BiH. Vrijedi se podsjetiti da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u mnogo navrata već razmatrao ovo pitanje. Na primjer, u Deklaraciji iz 2008. godine, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira je podvukao da je BiH priznata suverena država, čiji teritorijalni integritet je zagarantiran Dejtonskim mirovnim sporazumom. Stav međunarodne zajednice je eksplicitno jasan po ovom pitanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *