Svečani prijem povodom Dana državnosti: Neki su željeli da BiH nema, narodu je dosta kriza

Bišćani nisu više sigurni u svom gradu
November 21, 2019
Rođaka na smrt izudarao lopatom, osuđen na 13 GODINA ZATVORA
November 21, 2019

Svečani prijem povodom Dana državnosti: Neki su željeli da BiH nema, narodu je dosta kriza

Večeras je u zgradi Predsjedništva BiH upriličen svečani prijem povodom Dana državnosti BiH. Ovo je prvi put da je prijem organizovan 21. novembra odnosno na dan kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, a četiri dana prije 25. novembra.Domaćini prijema bili su predsjedavajući i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović. Tradicionalno na svečanom prijemu ni ove godine nije prisustvovao član Predsjedništva BiH koji dolazi iz Republike Srpske, ovaj put Milorad Dodik.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je u obraćanju zvanicama kazao da i u teškim okolnostima 1943. godine, u ratom zahvaćenoj Evropi i svijetu, nisu nanovo udareni temelji državnosti BiH već je afirmisana ideja zajedništva, svih njenih naroda i svakog građanina.

“Ideje ravnopravnosti i zajedništva predstavljaju ideju i bit života u BiH. Željeli su da nema BiH, da neko dominira ili da jedan narod nestane. Odbranili smo se, zajedno. Odbranili smo državnost BiH, njen teritorijalni integritet. Sa istim postojanjem i zahvalnošću se prisjećamo generacije koja nam je poklonila ZAVNOBiH, a zahvalni smo i onima koji danas brane BiH”, rekao je Džaferović.

On je kazao da sile koje su nasrtale na BiH nisu ni danas poražene.

Moramo raditi i boriti se za ravnopravnost svih ljudi na svakom pedlju BIH. Borba je mukotrpna, puna izazova. Uprkos otporima, opstrukcijama i blokadama, iako usporeno, korak po korak se kreće naprijed. I nastavit će se napredovati. Naš je cilj jasan – BiH moderna, prosperitetna država ravnopravnih naroda, članica EU i NATO-a. Do tog cilja ćemo sigurno doći”, kazao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH je kazao da je u postdejtonskog BiH učinjeno mnogo i da je ostvaren napredak te da je bio brži i jači kada je angažman međunarodne zajednice bio intenzivniji. Danas, kaže, slabljenjem angažmana međunarodne zajednice ponovo se pojavljuju destruktivne politike.

“Ali to je uzaludno gubljenje vremena, u tome ne mogu uspjeti. Posljedica takvih politika jedino može biti odlazak mladih i slabljenje investicija i ekonomije. Ljudima treba mir, posao, ekonomska stabilnost, napredak i pravda, sistema jednak za sve. Narod je umoran od kriza i političkih prepucavanja. Treba prestati sa iracionalnim opstrukcijama i blokadama. Okrenimo se konstruktivnom dijalogu, zasnovanom na istini i pravdi, poštivanju vladavine pravda i svih ljudi“, poručio je Džaferović.

Za kraj se dotakao i dogovora koji je postignut prije dva dana u Predsjedništvu BiH.

“Pokazali smo da se možemo dogovoriti i postići kompromis. Dogovor od prije dva dana može biti prekretnica nakon kojeg ce BiH krenuti naprijed. Svima nam je potrebno izvući se iz opasne matrice. Dogovor svih nas u BiH ne može biti ničiji poraz, već pobjeda svih nas, BiH, svakog njenog dijela i građanina“, zaključio je Džaferović.

Njegov kolega, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić umjesto tradicionalnog govora riječ je prepustio Josipu Pejakoviću, doajenu bh. glumišta koji je prisutnima izrecitovao jednu od svojih emotivnih pjesama o BiH.

Klix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *