Pandurević: Dodik se čak odrekao referenduma o ulasku u NATO. Za tri godine granice NATO saveza su na Drini

Uznemirujuće fotografije iz Srebrenice
November 21, 2019
Emotivno obraćanje roditelja u Sarajevu: Dotakli ste dno!
November 21, 2019

Pandurević: Dodik se čak odrekao referenduma o ulasku u NATO. Za tri godine granice NATO saveza su na Drini

Ako danas ne reagujemo i ne zaustavimo ovu izdaju, za tri godine ćemo na Drini imati NATO granicu. Aktivacija MAP-a će vrlo brzo uslijediti, a kako se Dodik pokazao vrlo koperativnim i nagodnim, naravno da će NATO požuriti da zaokruži svoj prostor i vrlo brzo nam uputiti i poziv za članstvo kako bi ga Dodik prihvatio do kraja mandata‘‘,ističe Aleksandra Pandurević.

Dodik je, kaže ona, do juče uvjeravao da je strano miješanje nedopustivo, da su stranci, posebno NATO i Amerikanci nedobronamjerni prema Republici Srpskoj, a onda ti stranci napišu dokument koji on potpiše i čuva u sefu, krijući ga od naroda i institucija.

” Zar nije sramota da strani ambasadori znaju šta je potpisano, ali institucije i narod ne smiju da znaju? Da li su tri ministarske pozicije i skidanje sa američke crne liste jedini razlozi za Dodikov salto mortale ili ih ima još, brzo ćemo vidjeti. Kapitulirao je, izdao interese Republike Srpske i birače koji su mu povjerenje dali na platformi vojne neutralnosti i anatemisanju NATO saveza kao nekog ko je srpski narod bombardovao osiromašenim uranijumom, pa sada neka bude hrabar i pokaže šta je potpisao”, naglašava Pandurevićeva.

Zašto sada, pita ona, Dodik ne raspiše referendum o ovom dokumentu jer on jeste vitalni nacionalni interes srpskog naroda!?

”Hajde da vidimo šta će sada reći narod, da li da se šalje ili ne šalje u Brisel taj NATO dokument čuvan iza sedam brava? Ako je tamo sve dobro, u interesu Republike Srpske i neće biti aktivacije MAP, onda Dodik nema nijedan razlog da krije dokument. Ako je u paketu nadigrao je NATO i sve bošnjačke partije, prvi ćemo mu čestitati”, ističe Aleksandra Pandurević.

Informacije SDS-a, tvrdi ona, govore da se Dodik čak odrekao referenduma o ulasku u NATO.

”U tom dokumentu je, prema onom što mi znamo, navedeno da ‘niži nivoi vlasti neće odlučivati o pitanjima NATO integracija, nego će to raditi institucije BiH’. Šta to znači? To znači da bi referendum trebalo da raspiše Parlament BiH ili neka druga institucija na nivou BiH, i da je samo on validan. BiH nema Zakon o referendumu, a da ga i donese, zna se šta bi bio zbir na teritoriji cijele BiH. Isti kao i onaj na referendumu 1.marta 1992.”, kaže za Insajder Pandurevićka.

Dodik je, zaključuje, ”zatvorio dvadesetogodišnji ciklus i vratio se na pozicije svoje politike iz 1998.godine kada su mu NATO tenkovi bili saveznici”.

”S njima je počeo, s njima će i završiti!”, kategorična je.

OSLOBOĐENJE PORTAL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *