Dodik iz Rusije poslao poruku: RS ne namjerava u NATO

SKANDAL: Ugljanin u delegaciju SDA uvrstio negatora Bošnjaka!
November 21, 2019
Kad se žene u kafani potuku/video/
November 21, 2019

Dodik iz Rusije poslao poruku: RS ne namjerava u NATO

On kaže da bi “ulazak u NATO poslije razornih bombardovanja 1999. godine opravdao nelegalnu agresiju Sjevernoatlantske alijanse na bivšu Jugoslaviju”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da “Republika Srpska ne namjerava da uđe u NATO i ne odriče se svoje politike vojne neutralnosti”, prenosi N1.

Dodik je rekao da postoji ogroman pritisak povodom pitanja članstva u NATO.

“Zapad bi želio da ima sve zemlje kao članice NATO-a, njihovi ciljevi su jasni. Oni prave okvir na način koji govori zemljama da treba da teže tome da budu primljene u NATO, a ako to ne učine, onda postoji problem. Republika Srpska ne namjerava da mijenja svoje strateško opredjeljenje – vojnu neutralnost”, naglasio je Dodik u intervjuu agenciji TASS.

On kaže da bi “ulazak u NATO poslije razornih bombardovanja 1999. godine opravdao nelegalnu agresiju Sjevernoatlantske alijanse na bivšu Jugoslaviju”.

“Republika Srpska ne vidi nikakvu prednost u NATO-u, za razliku od drugih. Mi smo prošli kroz NATO bombardovanje, znamo kako to izgleda. Ulazak u NATO bio bi moralno oslobađanje te NATO generacije ili sadašnjeg saveza od tih podlih bombardovanja i osiromašenog uranijuma koji čak i sada ubija našu djecu”, naglasio je Dodik.

Rekao je da je to nešto što se ne može razumjeti ili prihvatiti i da smatra da Zapad konačno treba da prihvati ovakav stav Repubike Srpske o ovom pitanju.

“Možemo da sarađujemo sa njima, to je neizbježno, ali oni nikad od nas neće čuti da se krećemo prema integraciji ili da BiH ide prema članstvu u NATO-u”, naglasio je Dodik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *