Beograd izgubio 400 miliona eura zbog prištinskih taksa

Zaposlenica PIO-a u Tuzli napadnuta čekićem na radnom mjestu
November 21, 2019
U ratu je pucao na rođenog brata, razbio ćiriličnu tablu u Vukovaru
November 21, 2019

Beograd izgubio 400 miliona eura zbog prištinskih taksa

Srbija je zbog prištinskih taksi izgubila gotovo 400 miliona eura, dok su zemlje iz okruženja duplirale svoj izvoz na Kosovo, rekao je srbijanski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je ocijenio da bi sada, i kada bi taksa bila ukinuta, teško bilo ponovo plasirati robu Srbije na tržište Kosova.
On je istakao da su zemlje iz okruženja – Grčka, Mađarska, Bugarska, Slovenija i Hrvatska duplirale svoj izvoz na Kosovo, dok je Makedonija povećala izvoz za 50 posto.
– Oni su uvoz pića kompenzovali iz Austrije i Makedonije, uvoz benzina iz Makedonije, Grčke i Albanije, šećera iz Francuske i Poljske, ali cenu plaćaju njihovi potrošači jer su te cene veće u odnosu na srbijanske proizvode – rekao je Ljajić za RTS povodom godinu dana od kako je Kosovo uvelo taksu od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH.
On je podsjetio da je prije uvođenja prištinskih taksi, izvoz iz centralne Srbije na Kosovo iznosio na godišnjem nivou 445 miliona eura.
– Ekonomska šteta jeste ogromna, ali dugoročno efekti ovih taksi biće veliki, jer pored kampanje koja se vodi, biće teško ponovo plasirati robu na tržište Kosova – rekao je Ljajić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *