Vlada KS – U ponedjeljak hitna sjednica o migrantskoj krizi

REUF BAJROVIĆ: „Amerika Je Uz Nas, Macron Laže, Ako Popustimo Dodiku – GOTOVI SMO…“! (VIDEO)
November 17, 2019
HOROR U HADŽIĆIMA: Pretučen migrant, umro u bolnici
November 17, 2019

Vlada KS – U ponedjeljak hitna sjednica o migrantskoj krizi

Vlada Kantona Sarajevo (KS) odlučila je da u ponedjeljak, 18. novembra, održi hitnu sjednicu o migrantskoj krizi

Vlada Kantona Sarajevo (KS) odlučila je da u ponedjeljak, 18. novembra, održi hitnu sjednicu o migrantskoj krizi.

Sjednica je zakazana radi realizacije skupštinskih zaključaka donesenih na inicijativu zastupnice Bilsene Šahman na 14. radnoj sjednici, održanoj 30. oktobra, a koji su se odnosili na rješavanje pitanja smještaja migranata na području Kantona Sarajevo.

Kako je planirano, na hitnu sjednicu Vlade KS bit će pozvani policijski komesar KS Nusret Selimović i svi načelnici općina s područja Kantona.

Zastupnici Skupštine KS su na sjednici održanoj krajem oktobra naložili Ministarstvu unutrašnjih poslova KS da odmah zatraži informacije od Ministarstva sigurnosti BiH u vezi sa prijedlogom da se migranti smjeste u neprespektivne kasarne na području KS (Blažuj, Rajlovac i Semizovac).

Također, naložili su Vladi KS da o toj inicijativi obavijesti lokalne zajednice koje gravitiraju ovim kasarnama, kako bi bile uključene u donošenje relevantnih odluka.

Vladi KS je na istoj sjednici naloženo i da obavijesti Vijeće ministara BiH kao i Operativni štab za migracije te federalnog premijera Fadila Novalića da se suzdrže od bilo kakvih daljnjih aktivnosti bez zvanične komunikacije sa institucijama KS.

Istovremeno, zaključeno da će, ukoliko se ukaže potrebnim, Vlada KS imenovati posebnog povjerenika za ova pitanja koji će redovito izvještavati Vladu i Skupštinu KS o stanju u oblasti ilegalnih migracija sa pravima i dužnostima koje će utvrditi Vlada KS, a u skladu sa važećom legislativom, najavljeno je iz Pres-službe KS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *