Šefik Džaferović iz Mostara poručio: Pobijedit ćemo neprijatelje i izgraditi državu

Škoro: Prekopaću Jasenovac ako treba, i uvijek ću braniti pozdrav “Za dom spremni”! (VIDEO)
November 17, 2019
Susjedi Bosne I Hercegovine Mijenjaju Dlaku, Ali Ne I Ćud…
November 17, 2019

Šefik Džaferović iz Mostara poručio: Pobijedit ćemo neprijatelje i izgraditi državu

Prije 27. godina na današnji dan osnovan je Četvrti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine, vojna formacija koja je odbranila južni dio domovine. Nizom manifestacija u Hercegovini obilježen je ovaj važni datum, a posebno se zahvalilo onima koji su u borbi dali i svoje živote.Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kazao je kako je ovo dan kada se sjećamo najboljih sinova naše zemlje, prije svega šehida i poginulih boraca koji su dali živote za slobodu koju mi danas uživamo.

“Osnivanje i djelovanje Četvrtog korpusa Armije RBiH je najznačajnije za ovaj dio Bosne i Hercegovine, za Mostar i Hercegovinu, ali i za cijelu zemlju. On je odbranio ovaj dio države, a pitanje je šta bi bilo s Bosnom i Hercegovinom da je bilo drugačije”, kazao je Džaferović.

Foto: R. D./Klix.ba

Foto: R. D./Klix.ba

Ljudima koji su dali svoje živote za državu, nastavio je on, nikada se nećemo moći odužiti, ali trebamo raditi sve da im se što više odužimo.

“Prije svega ćemo brinuti o njihovim porodicama, o šehidskim porodicama, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima”, izjavio je Džaferović te naglasio kako Vlada Federacije BiH čini sve što je u njenoj moći da se status i položaj ove društvene grupe popravi

“Naša briga nikad neće biti srazmjerna njihovoj žrtvi, ali mi moramo raditi sve što je u našoj mogućnosti. Drugo, u miru se trebamo nastaviti boriti za ono što su borci Četvrtog korpusa Armije RBiH, kao i cijela Armija, borili, a to je cjelovita i demokratska Bosna i Hercegovina”, izjavio je Džaferović.

Foto: R. D./Klix.ba

Foto: R. D./Klix.ba

Kazao je kako su se te generacije borile protiv sila koje su htjele da unište Bosnu i Hercegovinu, ali su te sile uništene, država je odbranjena od agresije, sačuvana i ona je nastavila svoje postojanje koje je u Dejtonu i potvrdila.

“Ne možemo reći da te retrogradne političke snage još uvijek ne postoje, one pokušavaju da političkim sredstvima realiziraju svoje ciljeve. Na nama je da se protiv tih snaga borimo, a moja poruka sa Šehitluka u Mostaru je da te retrogradne snege u svom naumu nikad neće uspjeti. Izgraditi ćemo državu ravnopravnih naroda i nikad od tog cilja nećemo odustati”, zaključio je Džaferović.

General Mustafa Polutak, jedan od ratnih komandanata Četvrtog korpusa Armije RBiH, kazao je kako je formiranje ove slavne jedinice značajno u toj mjeri jer su dva agresora ovaj prostor željela podijeliti između sebe.

Foto: R. D./Klix.ba

Foto: R. D./Klix.ba

“Sve patriote suprostavile su se tada tome, organizovali i spriječili taj naum. Posebnu ulogu imaju borci Hercegovine i Mostara. Oni nisu dopustili podjelu Hercegovine, podjelu Bosne i Hercegovine. Četvrti korpus je polomio sve namjere agresora i kao takav je zaslužio da i 27 godina od njenog formiranja obilježavamo ovaj dan. Dok je nas boraca i patriota, ovaj dan će se obilježavati”, kazao je Polutak.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe na Šehitlucima organizovana je i svečana akademija u Narodnom pozorištu Mostar. Manifestacije ovim povodom organizirane su i u Jablanici i Konjicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *