Husein Kavazović ubjedljivo pobijedio Muamera Zukorlića

Uhapšena dvojica koji se dovode u vezu sa ubistvom djevojke jutros u Sarajevu
October 12, 2019
“PUSTITE ME DA ODEM, NE BOJIM SE SMRTI” Posljednje riječi DJEČAKA LEPTIRA kidaju dušu
October 12, 2019

Husein Kavazović ubjedljivo pobijedio Muamera Zukorlića

Članovi Sabora Islamske zajednice BiH danas su izabrali Huseina Kavazovića za novog/starog reisu-l-ulemu koji će i narednih sedam godina obnašati funkciju duhovnog poglavara muslimana u našoj zemlji i dijaspori.Podsjetimo, biralo se između Huseina Kavazovića i Muamera Zukorlića, a novi/stari reis je dobio 291 glas u odnosu na Zukorlića koji je osvojio 82 glasa.

Izborno tijelo na današnjem zasjedanju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu činila su 373 glasa članova Sabora, Rijaseta, glavni imami, muftije, rukovodioci svih ustanova Islamske zajednice, to su osobe koje imaju legitimitet cijele zajednice, BiH, dijaspore (Australija, Amerika, Evropa) te domovinskih država (Slovenija, Hrvatska, Srbija).

Glasanje je bilo tajno, a članovi izbornog tijela su na glasačkom listu zaokruživali najboljeg kandidata. Komisija je potom prebrojala glasove i objavila rezultate.

Nakon objave rezultata najavljeno je obraćanje medijima.

Kavazović je u svom programu istakao autentičnost, otvorenost i solidarnost kao ideje vodilje u radu. Istakao je da će nastaviti razvijati evropski identitet IZ-a, kao autohtone evropske zajednice muslimana, preuzimajući dio odgovornosti u predstavljanju islama u Evropi.

Kavazović je i u svom prvom mandatu uradio brojne administrativne reforme, na čemu mu je u određenoj mjeri zamjerio današnji protukandidat Muamer Zukorlić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *