Strašna bolest koju prenosi krpelj ubrzano se širi (VIDEO)

ČUDO IZ MUNCHENA: Njemačka svijetu pokazala „leteći taksi“, pogledajte kako izgleda…
May 17, 2019
Tamo gdje počinje tvoja ahiretska priča
May 17, 2019

Strašna bolest koju prenosi krpelj ubrzano se širi (VIDEO)

Krpelji, komarci ali i obadi prenose bolest koja itekako prijeti Europi. 

Lajmska borelioza sve više prijeti stanovnicima Europe. Prenose ju inficirani krpelji, komarci i obadi, a statistike pokazuju kako je to najbrža rastuća bolest Zapadnog svijeta. U SAD-u svake godine oboli oko 300.000 novih pacijenata, a u Europi oko 65.000. Samu bolest prenose krpelji zaraženi spiralnom bakterijom ili spirohetom, ali i ostali kukci.  Čovjek se boreliozom zarazi kroz ugriz krpelja ili drugog kukca, kada bolest ulazi u naš krvotok i tako putuje tijelom, a budući da može mutirati na puno načina, često je naš imunološki sustav uopće ne prepoznaje. Upravo zato i je opasna jer ostaje neprimijećena, a bolest se polako širi. Lajmsku boreliozu teško je dijagnosticirati i zato što krpelji mogu prenositi i niz drugih bolesti .

Međutim, najčešći simptom bolesti je osip, a obično se javlja crvenilo na mjestu ugriza krpelja s crvenom točkom u sredini i crvenim krugom koji se polako širi i obično dosegne promjer od pet centimetara (tzv. bulls eye osip) i to tri do trideset dana nakon infekcije. Kako se bolest razvija tako utječe na ostale dijelove tijela – živčani sustav, zglobove i srce. Tzv. mali simptomi uključuju takav osip, bolove u mišićima i zglobovima, temperaturu, slabost i glavobolju.

No, ova bakterija može imati teže posljedice za naše zdravlje. Tako može prouzročiti i upalu srca, paralizu lica, meningitis te artritis, 24sata.hr. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *