OGLASIO SE ORGANIZACIONI ODBOE POVORKE PONOSA: Povorka ponosa nije karneval. Ona je protest kojim se nastoji ostvariti prepoznavanje prava LGBTI zajednice u BiH

TESLIĆ: KOMISIJE ZA PROCJENU ŠTETE OD POPLAVA SVAKODNEVNO NA TERENU
May 17, 2019
‘Spiegel’ o vrbovanju radne snage s Balkana
May 17, 2019

OGLASIO SE ORGANIZACIONI ODBOE POVORKE PONOSA: Povorka ponosa nije karneval. Ona je protest kojim se nastoji ostvariti prepoznavanje prava LGBTI zajednice u BiH

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa saopštio je da živimo u vremenu gdje vizualna informacija putuje puno brže od pisanog teksta. Osim toga, 80% naše percepcije je oblikovano onime što nam je vizuelno dostupno. Jasno je da slika o povorkama ponosa u regiji i svijetu koju šire mediji uveliko utiče na kreiranje stereotipa o LGBTIQ zajednici, a potom i na način na koji se ta zajednica tretira. Najčešća predrasuda prema povorkama ponosa je da se radi o svojevrsnom karnevalu.

“Povorka ponosa je protest kojim se nastoji ostvariti prepoznavanje i regulisanje prava LGBTI zajednice u Bosni i Hercegovini. Povorka ponosa je izraz prkosa i ponosa, izraz potrebe da se bude vidljiv, ali i zahtjev za ravnopravnošću sa ostalim građanima i građankama”, saopšteno je.

Osnovni principi i vrijednosti Bh. povorke ponosa uključuju, pored ostalih, ravnopravnost, solidarnost, slobodu i socijalnu pravdu. Važno je napomenuti da su to principi svojstveni demokratskom društvu, a da je protest način na koji se u demokratskom društvu osvještavaju i izjednačavaju prava među različitim grupama. Zato je povorka ponosa organizirani protestni skup koji je primjeren i neophodan za Bosnu i Hercegovinu.

Ako niste znali i znale kako izgledaju povorke ponosa, nastavite čitati i gledati. Pratite Organizacioni odbor sljedećih nekoliko mjeseci putem društvenih mreža gdje će objavljivati fotografije sa raznih povorki ponosa iz regije i svijeta. Namjera ove kampanje je da podijele stvarnu sliku protestne šetnje zvane povorka ponosa.

Ovim putem takođe pozivamo sve LGBTI osobe, ali i širu zajednicu, koje su učestvovale u povorkama ponosa u svijetu da im pošalju svoje fotografije kako bi ih uključili i uključile u kampanju.
Na kraju dodaju: Vjerujemo da zajedno možemo preplaviti virtualnu sferu fotografijama koje prikazuju pravo značenje povorke ponosa. Svoje fotografije šaljite na [email protected] putem društvenih mreža.

Pozivaju sve zainteresovane da se uključe dijeljenjem ovih fotografija, kako bi skupa, jednom za svagda, promijenile i promijenili način na koji se stereotipiziraju povorke ponosa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *