EKSKLUZIVNO: Putin i Tramp napravili “dil” – Rusima Ukrajina, zapadni Balkan Amerima

Vučić: Priština sprema hapšenje srpskih policajaca
May 17, 2019
Zloupotreba vozila Vlade USK-a
May 17, 2019

EKSKLUZIVNO: Putin i Tramp napravili “dil” – Rusima Ukrajina, zapadni Balkan Amerima

Ruski i američki predsjednici, Vladimir Putin i Donald Tramp, postigli su načelni dogovor o podjeli interesnih sfera između dvije supersile u budućem vremenu, otkriva Insajder.
Odlično obaviješteni izvori našeg portala iz diplomatskih krugova tvrde da je prema tom dogovoru Tramp obećao Putinu da će SAD i NATO u bliskoj budućnosti početi da se povlače iz ruskog “dvorišta”, prije svega u Ukrajini, dok bi zauzvrat, prema njihovim riječima, Rusija trebalo da u potpunosti prepusti zapadni Balkan Amerikancima.
– Pregovori između Rusa i Amerikanaca o zapadnom Balkanu traju već duže vrijeme, a sadašnjem predsjedniku SAD Donaldu Trampu izuzetno je stalo da to pitanje riješi što prije kako bi u predstojećoj predsjedničkoj kampanji mogao da se pohvali da je probleme na Balkanu upravo on riješio, što nije pošlo za rukom svim prethodnim administracijama Demokratske stranke. Isto tako, za povratak Ukrajine u rusku sferu uticaja Putin je spreman da se odrekne zapadnog Balkana koji je, i ovako, skoro u potpunosti “poklopio” NATO. Zbog toga je Amerikancima stalo da u što kraćem roku u zapadnu vojnu alijansu uključe i BiH, koja je uz Srbiju ostala jedina država u regiji koja još nije članica tog saveza – tvrde naši izvori.
Stručnjak za međunarodne odnose i bivši ambasador Srbije u Bjelorusiji Srećko Đukić smatra da saznanja našeg portala o navodnom postizanju “dila” između Putina i Trampa o zonama uticaja, kako kaže, nisu bez osnova.
– Postoji dosta diplomatskog materijala da se napravi dogovor između Moskve i Vašingtona. Naime, glavni igrač u ruskom predvorju, odnosno u Ukrajini, jesu SAD. Tamo se ništa ne dešava bez Amerikanaca. S druge strane, za Rusiju je Ukrajina pitanje života. To je surova realnost. Za Ukrajinu će Rusija gotovo sve dati i oduvijek je tako bilo. Kako je jednom prilikom rekao Zbignjev Bžežinski, koliko god se to nama sviđalo ili ne, bez Ukrajine nema ruske imperije ni ruske snage. Objektivno, Rusija je sada bez Ukrajine potisnuta u Aziju i pregrađena od Evrope – kaže Đukić. 
On, između ostalog, dodaje i to da će se pitanje zapadnog Balkana riješiti onda kada se riješi pitanje Kosova, te da je, prema njegovim riječima, iluzorno očekivati da će Rusija ući u otvoreni sukob s Amerikancima zbog njihove želje da NATO pokrije kompletan zapadni Balkan.
– Po logici Vašingtona, ako se Kosovo riješi smiruje se i Republika Srpska. Amerikancima ostaje da ta pitanja riješe zajedno sa Rusijom i Kinom ili bez njih. Čak i najvećim laicima u geopolitici dovoljno je da pogledaju geografsku kartu i vide da SAD dominiraju u Grčkoj, Bugarskoj, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, ali i da su u najvećoj mjeri poklopile i BiH. To su činjenice. Ostala je samo jedna mala tačka koja se zove Srbija, bez Kosova i Metohije gdje su Amerikanici takođe glavni. Ovo je prosto neodbranjiva teritorija sa bilo kojeg stanovišta. Nas niko ne može da zaštiti, jedino ako Rusija želi da zbog nas povede Treći svjetski rat, što se neće dogoditi – zaključuje Đukić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *