Amra Hamidović zabavnim radionicama privlači mališane u mekteb

Mirnes Fajić iz Poljica hitno treba transplantaciju bubrega
May 17, 2019
Prouzrokovao prevrtanje automobila u kojem se nalazila žena sa djetetom, pa pobjegao sa mjesta nesreće
May 17, 2019

Amra Hamidović zabavnim radionicama privlači mališane u mekteb

Sve više je problema s kojima se suočavamo. Neki od tih problema su i akutna prijetnja duhovnom uništenju čovjeka. Svijet danas pritišće kriza koju je sve teže kontrolisati. Teški poroci, kao što su droga, alkohol, nemoral, kocka, kladionice itd., pogađaju našu djecu i omladinu. Govori se o mnogim krizama, ali se jedna od njih počesto zaboravlja i zapostavlja: velika kriza koja nagriza i razara našu djecu, omladinu i kompletne porodice – kriza vjerovanja i kriza morala. Kako bismo doprinijeli dobrom odgoju naše djece pohađanje mektebske nastave igra važnu ulogu. Međutim, mualimi i mualime prilikom izvođenja mektebske nastave suošavaju se sa novim izazovima jer živimo u doba tehnologije te je djeci potrebno na drugačiji način privući pažnju.

U privlačenju pažnje i povećanju volje dolaska u mketeb kod mališana uspijeva mualima u džematu Dubrave Donje, Amra Hamidović. Raznim radionicama i učenju kroz igru mualima Hamidović pridobila je povjerenje polaznika mektebske nastave ali i njihovih roditelja. Kaže da nije rijetkost da je roditelji pozovu ukoliko je iz nekog razloga odgođena nastava i kažu da dijete plače zbog toga. Osim radionica Amra u saradnji sa imamom džemata Dubrave Donje i džematlijama organizuje i nagrađivanje učenika što ih dodatno motiviše da nauče što više kako bi osvojili njima vrijednu nagradu. Ono što je novina jeste i uvođenje mektebske nastave za učenike predškolskog uzrasta. Cilj je, pojašnjava mualima, naviknuti ih na mekteb i kroz igru pripremiti ih za gradivo koje ih očekuje.

Osim što je aktivna u mektebskoj nastavi, supruga i majka dvoje djece, Amra je i koordinatorica Asocijacije žena MIZ Živinice.

O mektebskoj nastavi, aktivizmu žena i drugim temama sa Amrom Hamidović razgovarali smo u ramazanskom programu NEON Televizije

kalesija online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *