Zloupotrebe u Zdravstvenom fondu USK

Na današnji dan 1941. godine Zadar je prodan Talijanima
May 16, 2019
Flora Brovina objavila lažnu fotografiju silovanja kosovske žene
May 16, 2019

Zloupotrebe u Zdravstvenom fondu USK

Federalna uprava policije (FUP) je dana 09.05.2019. godine po nalogu Tužilaštva u prostorijama Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a izuzela dokumentaciju, a koja se odnosi na pružanje zdravstvene usluge osiguranim licima za period od 01.01.2019. do danas.

Riječ je o arhivi naloga za razbijanje kamenca u bubregu pacijenata, a koji su upućivani u kliničke centre širom Federacije. Ugovor za pružanje navedene zdravstvene usluge nije potpisan ni sa jednom zdravstvenom ustanovom za 2019., a pacijenti su upućivani voljom direktora i uz posredovanje čelnika izvršne vlasti.

Prošle godine, uslugu razbijanja kamenca Zavod je imao ugovorenu sa Urološkom ordinacijom (Urostone ESwl), za iznos od 1.700 KM. Navedena usluga se pružala i plaćala po provedenoj proceduri ugovaranja i ugovor je dobio najpovoljniji ponuđač.

Za period za koji je Tužilaštvo izuzelo dokumentaciji i to od 01.01.2019. do danas, nije okončana procedura ugovaranja a vršioci dužnosti Zavoda Senita Keškić i Sanel Bajramovic samovoljno odlučuju slati pacijente na Kliničke centre, a Zavod za isto plaća preko 6.500 + 450 KM (sanitet) po pacijentu.

Riječ je o četiri puta većem iznosu koji se izdvaja iz budžeta Zdravstvenog fonda USK-a.

Iz navedenog proizilazi da je Tužilaštvo imalo osnov da pokrene istražne radnje za krivično djelo zloupotrebe odgovornih lica u ovom zavodu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *