Ženi (68) zatvoren otvor na srcu veći od 9 milimetara

Bez vize u arapske zemlje
May 16, 2019
Marina je osnovala prvi judo klub za djecu i mlade s invaliditetom zbog kojeg neka djeca danas hodaju
May 16, 2019

Ženi (68) zatvoren otvor na srcu veći od 9 milimetara

U Zavodu za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Osijek jučer je učinjen operativni zahvat zbog tzv. ASD-a, atrijskog septalnog defekta. Obavljeno je to tri mjeseca nakon što je prvi put u tom zavodu učinjen zahvat s ciljem liječenja strukturne bolesti srca postavljanjem tzv. PFO okludera, koji su i jučer postavljeni dvama pacijentima.

Složeni zahvat zbog ASD-a jučer je prošla 68-godišnja pacijentica, a izveli su ga doc. dr. Sandra Makarović i prim. dr. Neven Čače, subspecijalist pedijatrijske kardiologije u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, uz asistenciju na intervenciji ultrazvuka srca doc. dr. Lane Maričić.

– Moguća je rupica u pregradi između dviju srčanih pretklijetki, a koja postoji tijekom fetalnog života te se nakon rođenja zatvara. Ako pak ostane kanalić, postavlja se PFO okluder, i to onim osobama kod kojih se dogodio moždani udar nepoznatog uzroka. Međutim, zahvatom koji smo jučer obavili prvi put u našoj bolnici otklonili smo veliki defekt, odnosno otvor veći od oko 9 mm, što odraslim osobama stvara teškoće poput nestašice zraka, zamaranja i lupanja srca. Ako napreduje, može doći i do zatajenja i plućne hipertenzije – objasnio je dr. sc. Zorin Makarović, voditelj Zavoda za bolesi srca i krvnih žila KBC-a Osijek.

Inače, osim na spomenuti način isti se poremećaj može ukloniti i kardiokirurškim putem, što pak zahtijeva duži oporavak. Kad je u pitanju postavljanje PFO okludera, dr. Makarović je još u veljači rekao kako su na takav zahvat u bolnice izvan Osijeka išli brojni pacijenti te kako očekuje da će se nakon adekvatnog probira pacijenata redovito obavljati i u KBC-u Osijek. M. Mihelić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *