Ulaskom SBB-a u vlast osnažen probosanski blok

Od danas ramazanski top označava kraj posta i u Visokom i Kiseljaku
May 16, 2019
BAKIR I FAHRO: STARE LJUBAVI NIKAD NE UMIRU!
May 16, 2019

Ulaskom SBB-a u vlast osnažen probosanski blok

Poslije onih izbora bilo je puno političkih obrata na sceni, no mislimo da je ulaskom SBB-a u vlast osnažen probosanski blok. Zajedno s DF-om i SBB-om, SDA je puno jača u ovoj poziciji nego da je sama ušla u formiranje državne i federalne vlasti, budući da je trenutak u BiH osjetljiv i na neki način višeslojan, kazao je ovo u razgovoru za Avaz.ba Safet Softić, delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i funkcioner SDA.

On je rekao da je odluka ove stranke da pozitivno odgovori na poziv SDA da učestvuje u vlasti na federalnom i državnom nivou očekivana.

– Nakon svega što se dešavalo, i tokom kampanje i u postizbornom periodu, mislim da je dobro što su poznati politički subjekti koji će formirati vlast na federalnom i državnom nivou – kazao je Softić. 

Mišljenja je da je stanje u BiH takvo da treba prevazići političke sukobe i konflikte i sve ono što može biti prepreka onih koji su opredijeljeni za ovu zemlju i probosanski orijentirani da se udruže i suprotstave nasrtajima na BiH.

– S te strane je poželjno da ta koalicija bude sve šira i jača – poručio je on.

Komentirajući raspored mandata u Vijeći ministara, rekao je da je SDA spremna s DF-om i SBB-om podijeliti tri ministarske pozicije na način da svaka stranka dobije po jedno ministarsko mjesto.

Na pitanje hoće li SDA sada tražiti prekomponiranje vlasti na kantonalnom nivou, Softić je odgovorio:

– Ova koalicija je i ponuđena i uspostavljena za federalni i državni nivo. Vjerujem da će se, ukoliko sve ovo krene svojim tokom, ova koalicija spuštati i na kantone. Kako, kojom dinamikom, kojom brzinom, to u ovom trenutku ne znam. Politički dogovori se tiču prije svega države i federalnog nivoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *