DODIK: Ja sam vrhovni komandant

Marina je osnovala prvi judo klub za djecu i mlade s invaliditetom zbog kojeg neka djeca danas hodaju
May 16, 2019
Na današnji dan 1941. godine Zadar je prodan Talijanima
May 16, 2019

DODIK: Ja sam vrhovni komandant

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je 12. maj Dan Vojske Republike Srpske i da je to dan sjećanja, dan prisjećanja na žrtve i na važne bitke.

– Taj dan pripada emocijama i sjećanju na Vojsku RS. U zakonu piše da Treći pješadijski puk baštini tradiciju Vojske RS. Šta bi bila tradicija, nego sve to o čemu smo govorili? Komšić ima pravo na tužbu, vidjet ćemo – kazao je Dodik. 

Na pitanje je li tražio saglasnost Ministarstva odbrane, odgovorio je da je on njima nadležan, a ne oni njemu.

– Meni su objasnili pravila da puk ima pravo na pukovsku uniformu. Šta je tu problem? Što će meni saglasnost Ministarstva odbrane? Ja sam njima nadležan, nisu oni meni. Ja sam taj koji je vrhovni komandant, nisu oni – rekao je predsjedavajući Predsjedništva.

Naveo je da Treći pješadijski puk, kao i ostali, imaju pravo na pukovske uniforme.

– Naše je opredjeljenje da to bude ona crveno-plava. Ne zanima me šta oni u Sarajevu rade. Mogu da uvedu 5.000 u rezervni sastav, ja neću progovoriti nijedne riječi. OSBiH su bile upotrijebljene u Gacku kada je podizan spomenik ustašama, jesmo reagirali, ali šta sad? Niko nije rekao da će to biti rat – istakao je Dodik.

On je rekao da je riječ o svečanosti obilježavanja Dana Vojske RS.

– Evo, neka budu relaksirani svi, ukoliko i na to budu digli galamu, naći ćemo načina. Uzet ćemo, postrojit ćemo se, obući ćemo jedan dio ljudi, stavit ćemo na stadion Borca i obilježit ćemo. Hoćete nam i to zabraniti? Nećete, naravno. Kakva je ovo sad galama odjednom? Ali nema problema, bit će postrojeno i bit će urađeno na najbolji mogući način – kazao je Dodik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *