Tahirović preko leđa logoraša obrnuo stotine hiljada KM
May 16, 2019
Ženi (68) zatvoren otvor na srcu veći od 9 milimetara
May 16, 2019

Bez vize u arapske zemlje

Državljani Srbije od 12. maja 2019. godine mogu putovati bez vize u Ujedinjene Arapske Emirate, dakle posetiti Dubai i Abu Dabi kao i ostale znamenitosti ove državekako je to najavljeno u septembru prošle godine.

Državljani Srbije od 12. maja 2019. godine mogu putovati bez vize u Ujedinjene Arapske Emirate, dakle posetiti Dubai i Abu Dabi kao i ostale znamenitosti ove državekako je to najavljeno u septembru prošle godine, prenose daljine.rs. 

Naime, kako se zvanično navodi, protokol između Vlada Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o izmenama i dopunama prethodnog Sporazima o ukidanju viza za diplomatske, službene i specijalne pasoše, potpisan u Njujorku 26. septembra 2018. godine, stupio je na snagu 12. maja 2019. godine. Ovim Protokolom proširen je bezvizni režim i na nosioce običnih pasoša obe države, koji imaju pravo na ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji druge države do 90 dana. 

Državljani Srbije koji žele da posete UAE treba da znaju da rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci. 

Carinska procedura prilikom ulaska u UAE je brza i efikasna, a lične stvari se ne carine. Iznos, odnosno visina novčanih sredstava po danu ne predstavlja uslov za ulazak u Emirate, ali prilikom unošenja i iznošenja novca potrebno je nadležnim carinskim organima prijaviti sume veće od 100.000 dirhama. 

Što se tiče akcizne robe moguće je uneti cigarete u vrednosti od 2.000 dirhama ili maksimalno 400 komada cigareta. Dozvoljen je unos cigara do iznosa od 3.000 dirhama, kao i pokloni, uključujući i parfeme, do iznosa od 3.000 dirhama. 

Treba biti oprezan, jer sadržaji koji su štampane stvari, CD ili video filmovi, koji vređaju islamsku veru ili predstavljaju versku propagandu, kao i piratski video i audio materijali, kao i nelegalni računarske softver biće oduzeti prilikom ulaska na teritoriju Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Tehnička roba se može unositi uz prethodnu prijavu carinskim organima. 

Naravno, u UAE nije dozvoljeno unošenje bilo koje droge odnosno narkotika. Isto se odnosi i na oružje i municiju. Zabranjeno je konzumiranje bilo kakvih opijata, čak i pre ulaska na teritoriju Emirata. 

Ujedinjeni Arapski Emirati su država na Bliskom Istoku koja je bogata naftom i zauzima teritoriju jugoistočnog dela Arabijskog poluostrva uz Persijski zaliv u regionu jugozapadne Azije. 

Sastoji se od šest emirata: Abu Dabi, Dubai, Šardža, Um el Kajvejn i Fudžejra. Dubai je najnaseljeniji emirat sa 35,6 odsto stanovništva u državi dok Abu Dabi ima najveću površinu. Najnaseljeniji grad u UAE je Dubai sa oko 1,2 miliona stanovnika, dok su ostali veliki gradovi Abu Dabi, Šardža i Fudžaira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *