MAJKU MIŠE JANKETIĆA JE UBIO POP KOLJAČ: Tog istog popa je Srpska pravoslavna crkva proglasila svecem!

POSLIJE HAMDE MUSTAFA:Peglanje Vladinih kartica ili daj baba lovu!!!
May 15, 2019
U Prijedoru poplavljeno 400 kuća, pokrenuto šest klizišta i srušen jedan most
May 16, 2019

MAJKU MIŠE JANKETIĆA JE UBIO POP KOLJAČ: Tog istog popa je Srpska pravoslavna crkva proglasila svecem!

To što je učinila Srpska pravoslavna crkva je toliko amoralan čin da neću da učestvujem u čitavoj ovoj stvari čak ni kao protivnik, govorio je Miša Janketić

Početkom sedamdesetih, proslavljeni glumac Mihailo Miša Janketić, koji je preminuo danas u svojoj 81. godini, u jednom intervjuu je govorio o svojoj tužnoj sudbini. Priča se ticala stradanja njegove porodice tokom Drugog svjetskog rata, prije svega majke. Miša je tada rekao kako je njegovu majku prepoznao školski drug, pop Maca, i kako se nakon toga više nikada nije vratila. Kako se kasnije utvrdilo, pop Maca ju je i ubio.

Tog istog sveštenika, godinama kasnije, tačnije 2005. godine SPS proglašava za sveca.

– … Majka je rаdilа nа pošti. I tog dаnа kаd smo isprаćаli kolonu pаrtizаnа i dočekivаli kolonu Nemаcа, mаjkа je od nаših dobilа zаdаtаk dа ostаne. Dа i dаlje rаdi nа pošti. Iаko zа Nemce… jer će nаši opet doći. Jednogа dаnа isprаtili smo i kolonu Nemаcа. Sа druge strаne u grаd je ušlа kolonа četnikа.

– Mojа mаjkа Milicа rаdilа je i dаlje nа pošti. Ubrzo su počeli dа je pozivаju u komаndu. Prepoznаo ju je četnički poglаvаr, pop Mаcа. Nekаdа su zаjedno išli u gimnаziju. Pop Mаcа je u Pljevljimа pronаšаo još nekoliko pаrtizаnskih ženа. I one su morаle dа odlаze u komаndu. Jednom kаdа se spremаlа dа ide nа sаslušаnje, mаjkа mi reče:­ “Cile, mene će dа ubiju”. Milenu ostаvljаm tebi u аmаnet. Ti dа je čuvаš i štitiš. Ti si muškа glаvа. Ne dаj je nikome, nemoj neko zlo dа joj učini – ispričao je tada glumac.

– Nije se više vrаtilа mojа mаjkа Milicа. Zаludu smo Milenа i jа išli u komаndu i molili dа ne ubiju nаšu mаjku. Jedne noći, u Ševаrimа, ubio ju je pop Mаcа, а drugim pаrtizаnskim ženаmа. Njih devet – rekao je Miša.

Zemaljska komisija Crne Gore za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača utvrdila je 15. februara 1946. godine na Cetinju da je Milorad Vukojičić, zvani Maca, rodom iz Pljevalja, učestvovao u ubistvu desetoro svojih zemljaka. Dokument o tome, broj 1487, čuva se u Državnom arhivu Crne Gore.

Vukojičića je u maju 2005. godine Sinod Srpske pravoslavne crkve, uz još sedmoricu sveštenika, proglasio svecem.

Zemaljska komisija je utvrdila da je Vukojičić, sa saučesnicima Vojislavom Kovaljskim i Milisavom Jestrovićem “učestvovao u hapšenju i streljanju mirnih građana grada Pljevalja u 1944. godini”.

U odluci se navodi da je Vukojičić kriv za smrt Dika Stamenića, zemljoradnika, Ljuba Stamenića, automehaničara, Jule Stamenić, domaćice, Ljubice Stojkanović, studenta, Zore Karamatijević, domaćice, Mileve Žugić, domaćice, Savke Matović, domaćice, Miladina Božovića, penzionera, Božane Mišović, domaćice i Živka Kontića, penzionera.

– Vukojičić je, kao četnički dželat u štabu pljevaljske četničke brigade, u noći između 22. i 23. marta 1944. godine, zajedno sa četnicima Vojislavom Kovaljskim i Milanom Jestrovićem, streljao Stamenića Dika, njegovog sina Ljuba i ženu Julu u Pljevljima… Vukojičić je 23. marta 1944. godine u zajednici sa Kovaljskim i Jestrovićem na zverski način ubio Miladina Božovića, penzionera iz Pljevalja. Aprila 1944. godine Vukojičić je izvršio hapšenje mirnih domaćica iz Pljevalja, dok su ostali četnici pohapsili Mišović Božanu i Kontić Živka. Iste noći pošto su ih pohapsili, Vukojičić ih je u zajednici sa četničkim dželatima Milanom Jestrovićem, Vojom Kovaljskim i Mišom Radovićem streljao kod reke Jugoštice u Pljevljima – piše u odluci koju je poptisao predsednik Komisije Jakša S. Brajović. U odluci se navodi da je Vukojičić počinio djela ratnog zličina i “kao takav je ratni zločinac”.

Pljevljanka Milosava Strunjaš, poslala je otvoreno pismo Sinodu Srpske pravoslavne crkve u kome tvrdi da je Vukojičić pripadao crnoj trojci koja je ubijala nevine civile. – Njegov nadimak bio je pop koljač – navela je, i dodala da je ta trojka ubila i Milicu Janketić, Mišinu majku.

O Vukojičićevim zločinima svjedočila je, pored Milijane Dajović i Savete Stojkanović, i Zora Stamenić.

Među Pljevacima govorilo se i da je nadimak “maca” dobio po nejgovom omiljenom alatu kojim je ubijao – macoli.

A sve što je Miša Janketić izjavio jednom za Monitor povodom proglašenja Vukojčića za sveca, bilo je:

– To što je učinila Srpska pravoslavna crkva je toliko amoralan čin da neću da učestvujem u čitavoj ovoj stvari čak ni kao protivnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *