Džaferović: Potrebno vraćanje poverenja među Bošnjacima i Srbima, države BiH i Srbije

Igrači Viteza klanjaju ikindiju namaz u svlačionici pred utakmicu
May 12, 2019
Mladoženja razvozio goste pa poginuo
May 12, 2019

Džaferović: Potrebno vraćanje poverenja među Bošnjacima i Srbima, države BiH i Srbije

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) nizom aktivnosti i manifestacija širom Sandžaka obilježava jedan od najvažnijih nacionalnih blagdana Bošnjaka u Srbiji, Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Taj važan datum u Novom Pazaru obilježen je svečanom sjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na kojoj je poseban gost bio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović. Njemu je tom prilikom uručeno i najveće priznanje, Plaketa Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Prisutne je na svečanoj sjednici pozdravio i čestitke povodom blagdana uputio predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo. On je u svom obraćanju ocijenio da Bošnjake u Republici Srbiji opterećuju tri važna pitanja.

„Jedno od pitanja su neprocesuirani zločini nad Bošnjacima koji su se desili devedesetih godina, potom neusklađenost nacionalne strukture u državnim ustanovama i javnom sektoru kao i Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina čiju reviziju očekujemo. Nakon revizije očekujem da ćemo biti aktivni sudionici u tom procesu. Oko nekih pitanja koja su važna za Bošnjake, verujem da ćemo naći konsenzus. Apsolutni konsenzus postigli smo o identitetskim pitanjima sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji“, rekao je na svečanoj sjednici povodom 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo.

Zadovoljstvo zbog prvog boravka u Novom Pazaru iznio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović. On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su Bošnjaci Sandžaka u Republici Srbiji organizovani i da djeluju koroz instituciju kakva je Bošnjačko nacionalno vijeće, čuvajući i njegujući tako svoj identitet, jezik, kulturu i tradiciju.

„To je najbolji put da Bošnjaci ostvaruju sva svoja prava, koja im i pripadaju po Ustavu Republike Srbije ali i da razviju punu saradnju sa institucijama u Bosni i Hercegovini. Bošnjačka nacionalna vijeća osim u Srbiji, djeluju u Hrvatskoj i u Crnoj Gori, a Bošnjaci kao autohtono stanovništvo žive na Kosovu i u Makedoniji. Zato se javlja potreba institucionalne saradnje između Bošnjačkih nacionalnih vijeća u zemljama bivše Jugoslavije, ali i njihove intenzivnije saradnje sa institucijama u njihovoj matičnoj zemlji svih Bošnjaka, Bosni i Hercegovini“, rekao je Džaferović.

– Sandžački Bošnjaci izborili se u Srbiji za mnoga prava –

Džaferović je naglasio da je od preuzimanja funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarao sa predstavnicima svih Bošnjačkih nacionalnih vijeća, te da je detaljno upoznat sa položajem i nivoom prava koje Bošnjaci ostvaruju u zemljama u kojima žive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *