Vučić: Zabrinutost zbog čudnih dešavanja između Tirane i Prištine

Duša dvadesettrogodišnjeg Ismeta Bolića miriše i nakon što je otišao
May 9, 2019
Hadžijski ćevap idealno je jelo za vaš današnji iftarski meni
May 9, 2019

Vučić: Zabrinutost zbog čudnih dešavanja između Tirane i Prištine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zabrinutost zbog čudnih dešavanja između Tirane i Prištine, ističući da dopuštanje ujedinjenja drugom po veličini narodu na Balkanu nije otvaranje Pandorine kutije, već nešto mnogo opasnije.

Vučić je u Tirani, nakon sastanka sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federikom Mogerini, ukazao da priča o mini-Šengenu između Prištine i Tirane nije moguća i da je riječ o sumanutoj ideji.

“To pokazuje da se sve vreme pozivaju na Evropu, koristeći je kao pokriće, a u Evropi takvo pravilo ne postoji”, rekao je Vučić.

On je ocijenio da Albanci od samita u Sofiji ne osjećaju istu vrstu podrške evropskih zvaničnika kao ranije, što kod njih stvara sve veću nervozu, a Beogradu pravi probleme.

Na konstataciju novinara da je u razgovoru albanskog premijera Edija Rame i predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija o nacionalnom ujedinjenju bilo riječi i o pripajanju tri opštine na jugu Srbije, Vučić je odgovorio da od toga nema ništa, ali da Albanci ponavljanjem takvih priča “uspostavljaju novu normalnost”.

“Oni govore nemoguće stvari i navikli su na to celu Evropu”, istakao je Vučić.

Vučić je napomenuo da je sa Mogerinijevom imao neku vrstu analize onoga što se dešavalo na samitu u Berlinu, kao i događaja iz prethodnih dana.

On je naveo da su razgovarali i o pitanjima iz domena vladavine prava i izrazio uvjerenje da će po završetku evropskih izbora biti povoljnije ocjene za Srbiju, što znači mogućnost otvaranja većeg broja poglavlja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *