ORASI su namirnica prebogata zdravljem

Rusija predstavlja vojnu silu
May 9, 2019
Jedna od tužnih prijedorskih priča: Emir i Duško su bili najbolji prijatelji prije rata
May 9, 2019

ORASI su namirnica prebogata zdravljem

Orasi imaju najveći udio omega-3 masnih kiselina i polifenola, nutrijenata s jakim antiupalnim svojstvima od svih orašastih plodova, što ih čini izuzetno zdravima. Otprije je poznato da orasi dobro djeluju na zdravlje – štite mozak, srce, smanjuju rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Znanstvenici su nedavno otkrili da orasi mogu pomoći u borbi protiv raka dojke, a studija o ovom velikom otkriću objavljena je u znanstvenom časopisu “Nutrition Research”.

U istraživanju su sudjelovale žene koje su oboljele od raka dojke. Bile su podijeljene u dvije skupine. Jedna grupa morala je dva tjedna svakodnevno jesti orahe, a druga nije.

Kada su nakon dva tjedna ponovno podvrgnute biopsiji, analiza je pokazala promjene na genu povezanom s tumorom kod žena koje su jele orahe. Kod njih se aktivirao mehanizam u genima koji potiču odumiranje zloćudnih stanica i sprječavaju njihov rast.

Potrebna su dodatna istraživanja koja će točno definirati što to u orasima ima tako snažna antikancerogena svojstva. Vjeruje se da je riječ o polifenolu.

“Primarni polifenol u orasima je pedunculagin, vrsta elagitanina. Elagitanini imaju jaka antiupalna svojstva koja mogu organizam štititi od raka, bolesti srca i neuorodegenerativnih bolesti”, objašnjava koautor studije Vincent Pedre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *