Džaferović o formiranju vlasti: Mi smo riješili sva pitanja, ostalo jedno

Kako je Mostar svjedočio fašizmu: Bijeli čaršafi 9. maja 1993.
May 9, 2019
Duša dvadesettrogodišnjeg Ismeta Bolića miriše i nakon što je otišao
May 9, 2019

Džaferović o formiranju vlasti: Mi smo riješili sva pitanja, ostalo jedno

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvuju na sastanku lidera Brdo – Brijuni procesa u Tirani. Govorio je svrsi sastanka predstavnika zemalja Zapadnog Balkana, ali i o formiranju vlasti u BiH.

U izjavi za N1 u Tirani, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je kazao da je svrha ovakvih sastanaka da se pospješi evropski i euroatlantski put naših zemalja i da se pospješi unutrašnji i regionalni dijalog.

“To su dvije stvari koje su neophodno potrebne svakoj od zemalja Zapadnog Balkana. Zemlje između sebe imaju brojne probleme, otvorena neriješena pitanja. Od sutrašnjeg sastanka očekujem posebno da se naglasi potreba integracije svih zemalja Zapadnog Balkana što je moguće prije u EU. Pema dokumentu koji s priprema, pitanje integrisanja zemalja Zapadnog Balkana je geostrateško pitanje Evrope i to tako treba da se posmatra. Evropa neće biti kompletna dok zemlje Zapadnog Balkana ne budu integrisane u institucije EU. Ja želim da to bude što je moguće prije. Posebna stvar koju treba naglasiti u ovom trenutku je da predstojeći izbori za Evropski parlament ne bi smjeli da usporavaju evropski put zemalja aspirantica Zapadnog Balkana za članstvo u EU”, kazao je Džaferović.

Kako je kazao, prioriteti za BiH su, između ostalih, zaključivanje ugovora o državnoj granici između BiH i Hrvatske, između BiH i Srbije, pitanje izgradnje Pelješkog mosta, pristupa BiH otvorenom moru, pitanje imovine…

“Svaka zemlja ima svoja pitanja. Ovo je mjesto koje može da pospješi i tu vrstu biliateralnog dijaloga. Kada pitate sve nas šta nam je najbitnije svako će vam kazati da mu je najprioritetnije ono što se tiče njegove zemlje, a sve skupa to je rješavanje problema u cijelom regionu”.

Na upit našeg reportera Slaviše Starčevića o formiranju vlasti u BiH, Džaferović je kazao da je jako blizu taj moment.

“Mi smo riješili sva pitanja, ostalo je samo jedno pitanje koje se tiče vladavine prava, to je poštivanje zakona o odbrani, odluke Predsjedništva o aktivaciji MAP-a, strategije vanjske politike. Ne možemo pristati da se pravni sistem BiH koristi tako što će se nešto poštivati što vam se sviđa ili se neće nešto poštivati što vam se ne sviđa. Sistem se mora poštovati u cjelosti. Dostavljanje prvog Godišnjeg nacionalnog plana, imenovanje Savjeta ministara BiH, i sva druga pitanja su pitanja vladavine prava i prema njima se trebamo na takav način odnositi. Mi jesmo imali razne vrste sastanaka, pokušaja kkao da to pitanje riješimo, nismo bili neaktivni. Imamo sastanke i sa zapadnim zemljama. Ja se nadam da ćemo mi to pitanje riješiti što je moguće prije”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *