Novi slučaj diskriminacije autistične djece: Emir želi u školu sa svojim vršnjacima

Adi se PRVI PUT OŠIŠAO i kosu poklonio djeci koja BOLUJU OD RAKA
May 8, 2019
U stravičnom požaru poginulo šestoro ljudi, od toga četvero djece
May 8, 2019

Novi slučaj diskriminacije autistične djece: Emir želi u školu sa svojim vršnjacima

Slučaj autiosičnog Slavka Mrševića iz Rudog uzburkao je bh. javnost zbog rigoroznog i nezakonitog postupka direktora Srednjoškolskog centra Rudo. Priča je to sa sretnim krajem, jer se Slavko vratio u školske klupe, ali i priča koja je pomogla porodici Đozo iz Sarajeva da shvate da je i njihov sin žrtva diskriminacije.

Emir Đozo je učenik petog razreda OŠ Mehmedalija Mak Dizdar. Kada je 2014. krenuo u prvi razred, dobio je saglasnost razredne učiteljice da četiri godine s njim na svaki čas ide porodična personalna asistentica. Prva četiri razreda Emir je uspješno završio, a problemi se počinju javljati u septembru 2018. godine nakon što je direktor OŠ Mehmedalija Mak Dizdar zabranio ulazak personalnog asistenta na časove zajedno sa Emirom.

“Naša borba traje skoro cijelu školsku godinu. Na početku smo se obraćali školi da omogući Emiru pohađanje nastave po individualnom prilagođenom programu uz prisustvo personalnog asistenta. Škola je to dobila na prvom sastanku nastavničkog vijeća i onemogućila Emiru da redovno pohađa nastavu”, rekla je Dženana Rustempašić, personalna asistentica i tetka dječaka Emira.

Dženana Rustempašić (Foto: M.O./Klix.ba)

Bojan Bajić, koji javno zastupa porodicu Đozo, kaže da je na ovaj način direktor OŠ Mehmedalija Mak Dizdar suštinski zabranio dolazak Emiru na časove.

“Bez personalnog asistenta se dječak izlaže stresu i nesigurnosti koji mu uzrokuju epileptične napade. Sjetite se da je direktor škole u Rudom isto tako bez ikakvog papira zabranio Slavku dolazak u školu i danas se nalazi na krivičnoj optužnici”, kaže Bajić.

Nakon toga je porodica Đozo krenula u pravnu borbu koja je rezultirala time da ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović 15. novembra 2018. godine donese rješenje kojim se odobrava prisustvo personalnog asistenta na časovima. Tada Emir nastavlja pohađati peti razred s personalnom asistenticom i dobija solidne ocjene. Međutim, Emir sve do donošenja tog rješenja nije pohađao nastavu, a sada škola te izostanke smatra neopravdanim časovima. Osim toga, problem izostanaka se povećava vremenom, jer je Emiru osim autizma dijagnoziran i rizik od epileptičnih napada zbog čega se po preporuci neuropsihijatra i cijelog niza ljekarskih nalaza uvijek treba prirodno buditi. S obzirom na to da se obično budi oko 8 sati, Emir najčešće propusti prvi , a ponekad i drugi čas. 

Bojan Bajić (Foto: M.O./Klix.ba)

Bojan Bajić (Foto: M.O./Klix.ba)

Ukoliko učenik iz opravdanih razloga nije mogao pohađati nastavu i ostane neocjenjen iz jednog ili više predmeta te ako izostane s nastave jednu trećinu ukupnog fonda sati, učenik se upućuje na polaganje predmetnog ili razrednog ispita, a nastavničko vijeće ocjenjuje opravanost razloga nepohađanja nastaave. Nastavničko vijeće navelo je na sastanku koji je održan 15. aprila ove godine da se nepohađanje nastave Emira Đoze nije opravdano, jer porodica ne donosi ljekarsko opravdanje.

“Škola smatra ove propuštene časove neopravdanim izostancima i rigidno-birokratski ne priznaje nalaz neuropsihijatra i cijelog niza ljekarskih nalaza koji konstatuju bolest sa višestrukim smetnjama u vidu autizma i epilepsije. Ali ti časovi trebaju biti opravdani, jer su nastali zbog toga što Emir ima rizik od epileptičnih napada”, kaže Bajić.

Dodaje da su pokušali alarmirati Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, ali da nisu došli do zadovoljavajućih rezultta.

“Dobio sam informaciju da je ministrica danas poslala dopis školi s jučerašnjim datumom, kojim navodi da se Emiru omogući pravo na dopunsku nastavu. Međutim, naglašeno je da neopravdane časove mora pravdati ambulanta što je nonsens, jer Emir ima dijagnoziranu bolest u dužem trajanju. Ta bolest neće nestati, a uostalom ambulanta ne daje takva opravdanja”, rekao je Bajić.

Naglasio je da je, nakon što je proučio dokumentaciju, ostao šokiran sličnošću metoda, argumenata i rezonovanja koju nadležne osobe iz Republike Srpske i Kantona Sarajevo koriste kada se protive inkluziji autističnog dječaka i poručio da od borbe ne odustaju.

klix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *