Usvojen Nacrt rezolucije da je Srbija počinila genocid na Kosovu

OVAKO PALESTINA DOČEKUJE RAMAZAN: SVE ŽEŠĆI UDARI NA GAZU, UBIJENO 13 PALESTINACA, A PRVI PUT U PET GODINA I TROJE IZRAELACA
May 7, 2019
Tramp sve bliži vojnom sukobu sa Iranom
May 7, 2019

Usvojen Nacrt rezolucije da je Srbija počinila genocid na Kosovu

Ad hoc komisija kosovske skupštine usvojila je danas nacrt rezolucije o “osudi genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina bivšeg državnog režima Srbije na Kosovu”, prenosi Kosova press.Na sjednici komisije, poslanik Samoopredjeljenja Sami Kurteshi govorio je i o jučerašnjoj inicijativi predsjednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija o formiranju “međunarodnog suda za zločine koje je Srbija počinila tokom rata na Kosovu”, prenosi Kossev.

Jučerašnji sastanak je bio brz korak. Rezolucija je degradirana jučerašnjom akcijom”, izjavio je Kurteshi.

S druge strane, poslanik NISMA-e, Biljal Šerifi smatra da ova dva procesa mogu da idu paralelno.

“Ono jučer nije bila sjednica, već sastanak sazvan od predsjednika skupštine. Inicijativa predsjednika treba da bude odvojena, mi treba da nastavimo sa rezolucijom da je usvojimo u skupštini. Kada mi unutar osudimo zločine Srbije na Kosovu, možda će se otvoriti uho strancima. Zahtjev predsjednika skupštine ne treba da posmatramo kao da je u suprotnosti za ovim, već da ih posmatramo kao dvije inicijative koje mogu da idu paralelno“, rekao je Šerifi.

Po formiranju ove ad hoc komisije, sredinom aprila, Šerifi je objasnio da je za model rezolucije uzeta rezolucija Evropskog parlamenta za Srebrenicu.

Portal Kossev podsjeća da je zločin u Srebrenici ustanovljen kao genocid od strane Haškog tribunala, a nijedan zločin počinjen na Kosovu nije ustanovljen kao genocid, niti od strane Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, niti od strane lokalnih pravosudnih sistema, što srpskih, što međunarodnih, što kosovskih.

Uprkos tome, riječ genocid je ustaljen termin koji kosovski zvaničnici koriste kada govore o zločinima nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *