Turska OS BiH Poklanja 10 Najnovijih Tenkova I 10 Najnovijih Helikoptera

Sve što se ne proda u svijetu, završi na našim trpezama
February 2, 2019
MOGUĆE POVLAČENJE IZ ORUŽANIH SNAGA, VSTS, PDV SISTEMA Ovo je 19 zaključaka Izvršnog komiteta SNSD
February 2, 2019

Turska OS BiH Poklanja 10 Najnovijih Tenkova I 10 Najnovijih Helikoptera

Altay tenkovi su zadnja generacija najmodernijih tenkova opremljenih po najsavremenijem standardu i prema statistikama su bolji od Izraelskih Merkava tenkova koji su se pokazali moćnim u dosta operacija

Pored 10 tenkova koliko Turska želi pokloniti OSBiH također u Bosnu stižu i napadački helikopteri ali pod jednim uslovom da i tenkovi i helikopteri budu smješteni u Federaciju BiH i pod upravljanje Bošnjačke komponente OSBIH.

Ovi helikopteri su zastrašujuće zvijeri koje dostižu brzinu do 300 kmh i naoružani su svime i svačim, od raketa do mitraljeza.

Proizvode se u Turskoj i licenca je čisto Turska. Ovim helikopterima BiH nebo će biti mnogo sigurnije jer sposobnostima i performansama ovih letjelica mogu zavidjeti i neki napadački avioni..

Ova donacija će biti realizirana čim se usaglase Ministarstvo odbrane BiH, predsjedništvo BiH i ministarstvo odbrane Republike Turske. Donacija dolazi po ličnom nalogu predsjednika Turske Erdogana zbog sve većih tenzija na području Balkana i BiH.

Vrijednost donacije je oko 450 miliona maraka jer uz tenkove i helikoptere dolazi i prateća oprema kao i određene rakete!

Izvor: globalno.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *