SRPSKI MEDIJI KOMENTARISU:Bakir Izetbegović na sudu sprema…

Dizdarević: Stvar sa Bakirom Izetbegovićem postaje apsolutno dramatična
January 26, 2019
Na području tri policijske uprave u RS otkrivena 994 ilegalna migranta
January 26, 2019

SRPSKI MEDIJI KOMENTARISU:Bakir Izetbegović na sudu sprema…

Beogradski dnevnik podvlači kako su Dodik i kompanija „poučeni ranijim iskustvom, kada je isti sud proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara – Dana RS“, te kako politički lideri u Banjaluci planiraju da najnoviju inicijativu SDA sasjeku u korijenu. Zbog toga, navodno, odmah odbacuju bilo kakve ultimatume, podsjećajući kako je Izetbegović “ostavio” Republici Srpskoj šest mjeseci, da se popravi položaj Bošnjaka u RS-u, ili će se obratiti Ustavnom sudu.

Novosti pišu kako Izetbegović ima podršku zapadnih sila i članica NATO-a, koji žele BiH u vojnom savezu kako bi kontrolirali cijeli region, spominjući mehanizam za dodatan pritisak na Srbiju, koja nije članica NATO-a.

-Bakir je svestan toga da ima pet glasova u Ustavnom sudu BiH: troje stranaca i dvoje sudija Bošnjaka, koji bi u svakom trenutku podržali inicijativu ako se ona pojavi pred sudom. Po dvoje sudija, iz reda srpskog i hrvatskog naroda, sigurno bi bili protiv menjanja imena RS. Ali stranci su tas na vagi Bošnjaka – kažu sagovornici “Novosti” iz diplomatskih i pravnih krugova.

I Vojislav Savić, politički analitičar, kaže da institucije RS moraju inicijativu da sasjeku u korenu:

-Sve odluke iz prošlosti, kad je rad Ustavnog suda BiH u pitanju, pokazale su da strane sudije sa Bošnjacima donose odluke na štetu Srpske. Zato bi uzimanje u razmatranje inicijative Izetbegovića i SDA već bio put kao ozbiljnom problemu, a ukidanje imena RS jednako momentalnom razdruživanju u BiH“, navodi Savić.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *